Cricketspelers nemen voetbalveld in: 'Ik zie ze liever gaan dan komen'

5 september om 12:00 • Aangepast zaterdag om 02:03
nl
Het is niet ondenkbaar dat bestaande sportclubs in Eindhoven hun velden straks moeten delen met cricketverenigingen. De sport is aan een enorme opmars bezig in de stad en de vierkante meters grasveld zijn beperkt. En dat leidt soms tot spanningen.
Profielfoto van Studio040
Geschreven door

In de regio zijn duizenden Indiase kenniswerkers aan de slag gegaan bij één van de vele technologiebedrijven en in India is cricket razend populair. Vandaar dat de sport explosief aan het groeien is in Eindhoven.

Bij VV Gestel kregen ze daar twee jaar geleden mee te maken. Van de sportvelden aan de Locatellistraat waren er ineens twee toegewezen aan een cricketvereniging, vertelt voorzitter Herman Brugmans. Nu nemen de tweehonderd cricketspelers twee van de vier velden in beslag. Op de andere twee velden voetballen de 600 leden van VV Gestel. De club heeft daardoor geen ruimte meer om te groeien.

Maar wat Brugmans écht steekt is de manier waarop de cricketspelers zich opstellen. Volgens hem hebben ze geen respect voor de regels die gelden voor alle bezoekers van de sportvelden. "Ze weigeren de stalling te gebruiken en nemen hun fietsen mee tot aan het veld. Volwassenen lopen zomaar een volle kleedkamer met kinderen binnen, hoewel gevraagd is om dat niet te doen."

Bovendien stelt de vereniging iedere keer weer nieuwe eisen over het gebruik van de velden, volgens Brugmans. "Eerst werd onze verlichting weggehaald, omdat de palen in de weg zouden staan. Toen moest onze omheining weg. En nu wordt er nieuwe verlichting aangelegd, maar dan eentje die speciaal is afgestemd op het cricket. Het is nemen, nemen, nemen met die cricketspelers, nooit geven. Ik zie ze liever gaan dan komen eerlijk gezegd.“

"Het is nemen, nemen, nemen met die cricketspelers, nooit geven."

Om cricket te kunnen spelen is veel ruimte nodig. Minstens twee voetbalvelden plus een extra strook om te pitchen. "Laag intensief noemen we dat", zegt Bart Jan Collenburg van de Koninklijke Nederlandse Cricketbond. Hij is namens de organisatie belast met de taak om meer cricketvelden te regelen in het zuiden van Nederland. De afgelopen jaren lukte dat onder meer op het terrein van de High Tech Campus, in Woensel en aan de Locatellistraat. Op dit moment ligt er een veldje bij het Van der Valk Hotel aan de Aalsterweg onder de loep, grenzend aan de accommodatie van hockeyclub Oranje-Rood.

Cricketspelers in Eindhoven (foto: Studio040).
Cricketspelers in Eindhoven (foto: Studio040).

"Ze hebben ons niet gevraagd om hockeyvelden beschikbaar te stellen", zegt Pieter Janssen, de voorzitter van Oranje-Rood. "Maar er worden wel gesprekken gevoerd. We gaan bekijken of het mogelijk is om bijvoorbeeld de kleedkamers te delen met cricketspelers." Janssen is niet bang dat zijn 'eigen' vereniging benadeeld wordt. Sterker nog, hij staat open voor iedere vorm van samenwerking. "Het is belangrijk dat expats die in Eindhoven en omstreken zijn komen wonen, hun sport kunnen blijven beoefenen. Voor een zachte landing, zeg maar. Ik denk dat dat in het belang is van onze hele regio."

Een voordeel: het hockeyseizoen begint zo ongeveer als het cricketseizoen afloopt. Dat is ongeveer in september. Die verschillende seizoenen maakt de samenwerking goed te doen meent Collenburg. "In Hollands herfstweer kan cricket niet gespeeld worden. Eén buitje en het spel wordt levensgevaarlijk. De seizoenen overlappen elkaar, maar een paar weken." Bij VV Gestel zien ze dat anders. “Een paar weken? Nee hoor. Het cricketseizoen loopt van april tot oktober”, zegt Brugmans. Volgens hem proberen de spelers die periode zelfs op te rekken, door ver in de nazomer nog wedstrijden te plannen.

"In Hollands herfstweer kan cricket niet gespeeld worden. Eén buitje en het spel wordt levensgevaarlijk."

De Eindhovense Cricket Club (ECC) is niet blij met de uitlatingen van de voorzitter van VV Gestel. Volgens de club zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van de velden. De vereniging veroordeelt de opmerkingen van Brugmans. “Zijn uitspraken, vooral met betrekking tot vermeende gebrek aan respect en buitensporige eisen zijn ongegrond en misleidend”, laat de club weten.

“Alle velden zijn beschikbaar voor voetbal. ECC heeft gedurende het cricketseizoen consequent meegewerkt aan de verzoeken van VV Gestel. ECC speelt ook aan één kant van het veld om te voorkomen dat cricketballen bij het voetbalterrein komen. Deze maatregelen zijn vrijwillig door ECC ondernomen om de veiligheid van voetballers te garanderen en verstoring van het voetbal te voorkomen", zo schrijft de club verder. "De uitspraak van Brugmans dat het alleen maar nemen is, is niet juist. ECC heeft niets van VV Gestel afgenomen en heeft dus ook niets om terug te geven. ECC huurt het veld van de gemeente. We houden ons strikt aan de afspraken die met de gemeente zijn gemaakt."

"De opmerking van Brugmans dat ze geen respect hebben voor de regels, is niet alleen onvolwassen, maar ook discriminerend", vervolgt het bestuur van ECC. "Het incident waarbij volwassen cricketers een kleedkamer met kinderen binnen zouden zijn gegaan, daar wisten de cricketspelers niets van. Dit incident gebeurde één keer en vond plaats tijdens het cricketseizoen, toen de kleedkamers aan cricket waren toegewezen. Ze wisten niet dat de kamers werden gebruikt. Als dit duidelijk was gecommuniceerd, zou ECC daar rekening mee hebben gehouden. Het gebrek aan communicatie bij VV Gestel heeft tot onnodige wrijving geleid. Hun houding geeft blijk van een gebrek aan respect voor ECC en de cricketsport.”

Een conflict tussen amateurvoetballers en cricketspelers in de stad wil niemand. Daarom is Brugmans door de cricketbond uitgenodigd om mee te gaan op excursie naar Den Haag. “Daar gaat de samenwerking wél goed”, zegt voorzitter. Een dag vrij nemen, om vervolgens mee te maken dat de cricketbond nóg meer naar zich toetrekt, daar had Brugmans geen zin in. Hij heeft de uitnodiging afgeslagen.

De gemeente Eindhoven zoekt naar extra velden voor de cricketspelers (foto: Studio040).
De gemeente Eindhoven zoekt naar extra velden voor de cricketspelers (foto: Studio040).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!