Waterschappen bezorgd over schrappen van natuurplannen door kabinet

4 september om 21:18 • Aangepast 14 september om 02:04
nl
Het kabinet zet een streep door de stikstofaanpak van de provincies. Dat lekte woensdagochtend uit. Al twee jaar werkte de provincie Brabant aan plannen voor natuurherstel, het verbeteren van de waterkwaliteit en het terugdringen van de stikstofuitstoot. Maar van het nieuwe kabinet hoeven al die plannen niet meer. Voor de waterschappen in Brabant breken er opnieuw onzekere tijden aan. "Zonder de meewind van Den Haag wordt het wel heel lastig."
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Toevallig net deze woensdag houdt Waterschap de Dommel de jaarlijkse Brabantse Waterdag. Maar het gesprek bij de koffieautomaat en de lunch gaat deze dag toch echt over iets anders. Het gelekte nieuws dat het kabinet af wil van de stikstofplannen, waar provincies al twee jaar hard aan werken, staat centraal op de bijeenkomst.

Het nieuws leidt tot zorgen onder waterschappen, gemeenten en ondernemers. Erik de Ridder, watergraaf van Waterschap de Dommel, baalt vooral van de nieuwe onduidelijkheid die ontstaat. "We waren al jaren aan het werk en echt heel goed op weg. Het geld voor die plannen viel eerder al weg, de houvast dus, maar nu gaat er ook een streep door de richting."

"Dan doen we het zelf wel in Brabant"

Hij geeft toe dat hij in eerste instantie vooral een beetje opstandig werd van het nieuws. "Dan doen we het zelf wel in Brabant. Dat was mijn eerste gedachte. Maar we weten ook dat we, hoe dan ook, de hulp van Den Haag nodig hebben om alle doelen te kunnen halen."

Die insteek, we doen het zelf wel, heeft de provincie zelf ook. Eerder op de woensdag liet een woordvoerder al weten zich niet uit het veld te laten slaan door de draai van het kabinet. Brabant heeft ook een stevig bestuursakkoord geschreven waarin vol wordt ingezet op natuurherstel en stikstofreductie.

Voorlopig kán de provincie ook nog door op de ingeslagen weg, want er is nog geld. De vraag is alleen; hoeveel discussie dat gaat opleveren? Want kan je bijna onverstoorbaar volhouden als de steun van Den Haag wegvalt?

"Zonder meewind wordt het er allemaal niet makkelijker op."

Dat is ook wat De Ridder bezighoudt. "Zonder meewind, wordt het er allemaal niet makkelijker op." Maar de doelen blijven wel staan. De waterkwaliteit moet en zal verbeteren. Hoe? Dat is de grote vraag.

Want duidelijkheid kwam er niet van minister Femke Wiersma. Ze wil eigenlijk nog niks zeggen tot aan Prinsjesdag, en eigenlijk moeten we wachten op het uitgewerkte regeerprogramma dat daarna pas komt. Maar ook dáár zullen geen hapklare oplossingen in staan, waarschuwde ze tijdens een debat op woensdag.

"Ik had liever dat de nieuwe plannen waren uitgelekt, dan het nieuws over het schrappen van de plannen", lacht De Ridder. Hij kijkt dan ook reikhalzend uit naar de oplossingen van het kabinet. Want dat die er echt moeten komen is volstrekt duidelijk.

"Vergunningen voor lozingen in oppervlaktewater kunnen niet meer worden afgegeven."

Als de doelen van de Kaderrichtlijn Water bijvoorbeeld niet worden gehaald, kan dat grote gevolgen hebben. "Vergunningen voor lozingen in het oppervlaktewater kunnen niet meer worden afgegeven." Toch vindt De Ridder dat nog niet eens het grootste probleem.

"We moeten het eigenlijk niet hebben over de doelen die we moeten halen, maar waarom we deze doelen hebben afgesproken. Omdat we willen dat ook de generaties na ons schoon en voldoende water hebben en een krachtige en gezonde natuur."

"Als het ergens kan, dan is het in Brabant."

De komende jaren worden er daarom 'gewoon' nog miljoenen geïnvesteerd. "We gaan door op deze weg. Al is dit wel weer een flinke hobbel. Of misschien moet ik zeggen een bocht. Weet je wat? We gaan meanderend voorwaarts. Want als het ergens lukt, dan is het in Brabant."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!