Taghi en handlanger kunnen elke dag met elkaar praten in EBI

5 september om 07:56 • Aangepast vandaag om 17:06
nl
Ridouan Taghi is verplaatst binnen de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught en zit nu op een afdeling met mede-Marengo-hoofdverdachte Saïd R. en met Willem Holleeder. Op deze afdeling is contact mogelijk en dat is er ook geweest, laat Taghi's detentieadvocaat Thomas van der Horst weten. Hij zegt ook verbaasd te zijn door de overplaatsing.
Profielfoto van Lobke KapteijnsProfielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

Volgens de advocaat van Taghi is er contact geweest tussen de twee hoofdverdachten in het Marengo-proces. Een contactmoment kan ook een gebaar of signaal zijn, maar Van der Horst laat aan Omroep Brabant weten dat Taghi en Saïd R. daadwerkelijk met elkaar hebben gesproken.

"In de meerpersoonsafdeling is contact niet continu mogelijk. Gevangenen zijn onderhevig aan een beperkt dagprogramma, maar iedere dag is er een moment om te luchten en daarbij te communiceren met medegevangenen", legt de advocaat uit. Hij geeft aan dat hij de beweegredenen van de EBI niet begrijpt. De inrichting wil hem hier geen aanvullende informatie over geven.

Eind juli overgeplaatst
Taghi zat sinds zijn uitlevering vanuit Dubai (eind 2019) in nagenoeg volledige afzondering. Een groot deel van die tijd verbleef hij op de speciaal voor hem gebouwde afdeling E1.

Eind juli is hij op de meer open afdeling A geplaatst. Daar zit hij nu met de eveneens tot levenslang veroordeelden Holleeder en Saïd R. Die laatste is net als hij een van de hoofdverdachten in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

Doorspelen van berichten
Dat Taghi samen met R. op de afdeling zit, is zeer opmerkelijk. De twee zijn hoofdverdachten in dezelfde strafzaak en zijn door de rechtbank veroordeeld voor betrokkenheid bij meerdere moorden. Het hoger beroep is nog in de voorbereidende fase.

Een van de redenen dat de 46-jarige Taghi de afgelopen jaren nagenoeg in isolatie moest doorbrengen, was omdat er werd gevreesd dat hij zijn criminele activiteiten vanuit de gevangenis zou voortzetten.

Zijn eerdere advocaat, en tevens neef, Youssef T. is tot 5,5 jaar cel veroordeeld voor het doorspelen van berichten. Een andere advocaat, Inez Weski, wordt hiervan verdacht. Haar zaak moet nog voor de rechter komen.

'Onmenselijk en buitenproportioneel'
Taghi's zoon Faissal T. zit nu op de eenpersoonsafdeling waar Taghi jarenlang zat. De advocaten van Faissal T. zijn daar zeer ontstemd over en noemen het 'onmenselijk en buitenproportioneel'.

Faissal wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel, witwassen en het voorbereiden van geweldsmisdrijven. De 23-jarige T. is vorig jaar augustus in zijn woonplaats Dubai gearresteerd en zat sindsdien daar in de cel. De Verenigde Arabische Emiraten leverden hem eind juli uit aan Nederland.

Kamerleden willen opheldering over de overplaatsing van Taghi. De VVD en BBB willen op korte termijn een debat over de overplaatsing. De EBI in Vught kampt met capaciteitsproblemen en wordt daarom de komende jaren uitgebreid en verbouwd, waardoor er meer cellen beschikbaar zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!