'Russen zetten oude ASML-machines in bij productie wapens'

5 september om 09:36 • Aangepast vandaag om 17:06
nl
Ondanks alle sancties, maakt Rusland met oude machines van ASML microchips die nodig zijn voor de Russische oorlogsindustrie. Via tussenhandelaren, voornamelijk uit China, komen bedrijven aan reserveonderdelen.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Dit blijkt uit een onderzoek van dagblad Trouw. Volgens de krant zou Rusland ook over in Nederland gemaakte apparatuur beschikken om zelf chips te maken. ASML uit Veldhoven zegt dat het zich aan de sancties houdt en al jaren niets meer naar Rusland exporteert.

Het land zou ASML-apparatuur bezitten die stamt uit eind jaren negentig en begin jaren nul. Daarmee zijn weliswaar geen geavanceerde chips te maken, maar een Amerikaanse expert benadrukt dat ook deze relatief simpele chips belangrijk zijn voor de productie van oorlogsmaterieel.

Begin dit jaar onthulden de NOS en Nieuwsuur dat microchips van Nederlandse fabrikanten door sancties te omzeilen toch in Rusland terechtkomen. Deze Nederlandse componenten zijn teruggevonden in raketten, helikopters en drones waarmee Oekraïne wordt aangevallen.

De Nederlandse chips die naar Rusland gaan, zijn vooral afkomstig van grote chipproducenten als NXP uit Eindhoven en Nexperia uit Nijmegen. Ook hier gaat de tussenhandel meestal via China.

ASML houdt zich aan de sancties tegen Rusland en levert dus geen chipmachines, onderdelen en onderhoudsdiensten aan het land. Dat zegt een woordvoerder van de onderneming uit Veldhoven tegen persbureau ANP.

LEES OOK:

'ASML kan China dwarszitten wanneer het Taiwan binnenvalt'

Zonder ASML hadden we deze 7 uitvindingen misschien nooit gehad

Eén miljoen inwoners in Brainportregio door groei ASML: 'Kan regio aan'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!