Artsen constateren abnormale verwondingen fatbikers: ‘Nooit eerder gezien'

5 september om 17:30 • Aangepast vandaag om 17:09
nl
Chirurgen zien steeds vaker jongeren met uitzonderlijke verwondingen, veroorzaakt door fatbikes. In ziekenhuis Bernhoven, regio Oss-Uden-Veghel, ziet de traumachirurg tegenwoordig jongeren met blessures die normaal gesproken niet voorkomen in deze leeftijdscategorie. Zo belanden bijvoorbeeld steeds meer jongeren in het ziekenhuis met een knie uit de kom.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

Volgens traumachirurg Arno Teutelink van Bernhoven is het zeldzaam dat bij pubers een knie uit de kom gaat. “Dit gebeurt bij ongevallen op hoge snelheid, bijvoorbeeld door een val met een motor”, vertelt Teutelink.

Botsingen met een fatbike, die een stuk sneller gaat dan de traditionele fiets, kunnen dus ook een reden voor deze ongebruikelijke verwondingen zijn. “Door de hogere snelheden veroorzaken ze daarnaast ook bij een botsing letsel bij anderen. Bijvoorbeeld kwetsbare ouderen die ook nu massaal op een elektrische fiets fietsen”, zegt de traumachirurg.

Traumahelikopter in Kaatsheuvel
Woensdag was het alweer raak. Een jongen van 15 raakte zwaargewond door een ongeluk in Kaatsheuvel. De jongen stak volgens getuigen plotseling de straat over en een auto kon hem niet meer ontwijken. De fietser is gereanimeerd en zwaargewond met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Ook de overheid ziet dat fatbikes steeds vaker ongelukken veroorzaken. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een minimumleeftijd en helmplicht voor fatbikes.

Daarnaast is de campagne ‘‘t Kan hard gaan’, tegen opgevoerde e-bikes, donderdag afgetrapt. Deze campagne is vooral gericht op jongeren en hun ouders en waarschuwt via sociale media, radiospotjes en posters in bushokjes voor de risico’s van het rijden op een elektrische fiets.

In de campagne wordt benadrukt dat bestuurders van opgevoerde elektrische fietsen een boete kunnen krijgen van 310 euro. Als ze nog een keer betrapt worden, moeten ze weer een boete betalen en wordt ook de fiets ingenomen.

“Wat is de toegevoegde waarde van deze snelheden op een fiets op deze leeftijd?"

Teutelink legt de schuld niet alleen bij de jongeren. “Je bent als verkeersdeelnemer afhankelijk van je medeweggebruikers”, vertelt hij. De rest van het verkeer moet volgens hem nog leren omgaan met de relatief nieuwe e-bikes.

“Wat is de toegevoegde waarde van deze snelheden op een fiets op deze leeftijd, vanuit een praktisch oogpunt?”, vraagt de traumachirurg zich af. “Ik snap ook wel dat het leuk is, maar sommige van de verwondingen die je oploopt genezen niet volledig. Om nog maar niet te spreken over de schade die wordt toegebracht aan anderen. Dat leed is niet te overzien.”

Vanuit medisch oogpunt vindt Teutelink het raar om jongeren op fatbikes te zien. Volgens hem is het brein op deze leeftijd nog niet volledig ontwikkeld en missen jongeren tussen de 12 en 18 jaar het inzicht om op de snelle fiets deel te nemen aan het verkeer.

LEES OOK:

Camping verbiedt fatbikes na drie ongevallen op één dag: 'Geen crossbaan'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!