Spelersbus bekogeld met stenen na wedstrijd: ‘Dikke paniek en overal glas’

5 september om 16:14 • Aangepast vandaag om 17:11
nl
Touringcarchauffeur Henk Viering heeft de hele nacht geen oog dicht gedaan en staat nog te trillen op zijn benen. Na de wedstrijd van Excelsior '31 tegen VV Gemert op het Gemertse sportpark werd zijn bus bekogeld met straatklinkers. Een van de stenen ging dwars door een zijruit van de bus. “Als daar iemand had gezeten, had hij het niet kunnen navertellen”, zegt Henk aangeslagen.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

De twee amateurclubs speelden woensdagavond tegen elkaar in de eerste ronde van het toernooi om de KNVB-Beker. Gemert won in eigen huis met 4-0 en tot en met het eindsignaal was de sfeer uitgelaten. Maar toen Henk om half elf met zijn bus vol spelers van Excelsior ’31 van het sportpark af reed, sloeg die abrupt om.

“Ik hoorde een gigantische knal en er ontstond dikke paniek in de bus”, vertelt Henk. “Ik dacht, die bus breekt doormidden. Zo hard ging het. Iedereen schreeuwde, stop, stop, stop! En toen ik me omdraaide, lag de hele bus vol glas.”

"Als daar iemand had gezeten, was de ramp niet te overzien geweest."

Er bleken twee halve straatklinkers tegen de touringcar te zijn gegooid. Een steen kwam tegen de zijkant van de bus aan. De volgende treffer ging dwars door een zijruit en hing in de gordijnen. Wonder boven wonder raakte niemand gewond.

Wonder boven wonder bleven alle spelers ongedeerd (Foto's: Henk Viering).
Wonder boven wonder bleven alle spelers ongedeerd (Foto's: Henk Viering).

“Er zaten dertig mensen in de bus, dus die was half vol”, vertelt Henk. “We hebben heel veel geluk gehad dat er niemand op die plek is gaan zitten. Als daar wel iemand zat, was de ramp niet te overzien geweest. Die steen was zo groot, dat had je niet kunnen navertellen.”

De spelers zijn direct na de klap meteen de bus uit gegaan. Een aantal van hen is nog een zijstraat ingelopen, omdat ze dachten dat de stenen daarvandaan gegooid werden. Ondertussen werd de politie ingeschakeld. “Maar helaas hebben we de daders niet meer kunnen vinden.”

"De schrik zat er bij de spelers nog goed in."

Ook een aantal bestuursleden van VV Gemert is meteen gekomen om te helpen. "Bizar, we schrokken enorm toen we het hoorden", vertelt Carlo Hazenveld. "Je moet er niet aan denken dat die steen verder in de bus terecht was gekomen." Voor hem is het een raadsel waarom de bus bekogeld is. "De wedstrijd is heel vriendschappelijk verlopen en de verhouding op het veld was in orde."

De supportersbus uit Rijssen, die al weg was, is teruggekeerd naar Gemert. “Die had nog precies dertig plaatsen over en daar zijn de spelers mee teruggereisd”, vertelt Henk. Hijzelf is met de kapotte bus terug naar Raalte gereden. Carlo Hazenveld heeft die avond nog contact gehad met de voorzitter van Excelsior. "Ik ben blij dat ze veilig thuis zijn gekomen. Maar de schrik zat er bij die spelers nog goed in."

"De wedstrijd is nog stilgelegd, omdat er vuurwerk werd afgestoken."

Ook Henk heeft geen idee wie de daders kunnen zijn. De supporters uit Rijssen waren al weg. En voor de thuissupporters was er volgens Henk met de 4-0 overwinning weinig reden tot geweld. De wedstrijd werd halverwege nog wel stilgelegd, omdat er vuurwerk werd afgestoken. “Dat was ook een bizar harde knal, maar dat was buiten het sportpark”, zegt Henk.

Door zijn verhaal te doen, hoopt hij dat er mensen zijn die iets gezien hebben en de daders achterhaald kunnen worden. “Ik heb een slechte nacht gehad van de adrenaline. Ik kan alleen maar blijven denken, wat als daar iemand had gezeten.”

Volgens de politie is er aangifte gedaan, maar zijn er tot dusverre geen getuigen of camerabeelden en daardoor ook geen aanknopingspunten om de daders op te sporen. Ook de politie roept mensen die iets gezien hebben daarom op zich te melden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!