'Tegenstanders azc zorgden voor meer problemen dan asielzoekers'

5 september om 19:00 • Aangepast donderdag om 16:20
nl
Mensen die zich verzetten tegen de opvang van asielzoekers in het Van der Valk hotel in Uden hebben voor meer problemen gezorgd dan de bewoners van die opvang. Dat zegt burgemeester Hans van der Pas van de gemeente Maashorst.
Profielfoto van Chris Bakker
Geschreven door

Volgens de gemeente zijn er geen incidenten geweest met bewoners van de opvang waarvoor de hulp van de politie moest worden ingeroepen. “Wel waren er enkele overtredingen van de huisregels. Bijvoorbeeld geluidsoverlast na tien uur in de avond. Daar heeft het COA alert en doeltreffend op gereageerd.”

Opvang in Van der Valk Uden Over de opvang van asielzoekers in het Van der Valk hotel is veel te doen geweest. De gemeente betrok een kleine kring van 80 omwonenden bij de plannen voor de opvang, die zich zorgen maakten over de veiligheid. In december 2023 oordeelde de rechter dat de inspraakprocedure onzorgvuldig is geweest en de gemeente meer omwonenden had moeten betrekken. Sinds december vorig jaar zitten er 200 asielzoekers in de opvang, na een nieuwe rechtszaak in februari mogen dat er maximaal 300 worden.

‘Mensen die opvang niet willen’
“Ik denk dat we meer bevreesd moeten zijn voor mensen van buiten die zo’n opvang niet willen. Die regelmatig langsrijden en dan schreeuwen naar mensen. En op die manier angst aanjagen”, zegt burgemeester Van der Pas. Volgens de gemeente hebben tegenstanders in aanloop naar de opening ‘een paar keer de grens van het toelaatbare overschreden. Tijdens demonstraties is geweld gebruikt en zijn zaken vernield.’

De burgemeester vervolgt: “Daar hebben we meer last van, dan van mensen die gewoon in de opvang zitten. Die gewoon naar het dorp toe lopen, die gewoon boodschappen doen en deelnemen aan activiteiten. Waar 60 vrijwilligers actief zijn in de opvang.”

‘Geen garanties’
“Wat blijft er nou over van alle veiligheidsissues die genoemd worden bij de aanvang van zo’n proces?”, vraagt Van der Pas zich af. “Uiteindelijk ga je als gemeente zeggen: wij kunnen op een aantal onderdelen geen garanties bieden aan de voorkant. Wij kunnen niet elk incident, als er al een incident is, op voorhand voor zijn. Dat gaat gewoon niet.”

“Maar goed, er gebeurt gewoon niks op die opvang. Het is gewoon een reguliere opvang waar mensen proberen te leven en te wonen en vooral wachten op een woning waar ze naartoe kunnen. En wachten op een uitslag van hun aanvraag.”

DIT WIL JE OOK LEZEN

Gemeente negeert advies en betrekt inwoners nauwelijks bij komst azc

Soap rondom de komst van asielzoekers in hotel Uden: een tijdlijn

Rechter: meer asielzoekers naar noodopvang in Van der Valk-hotel in Uden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.