Video

Studenten wonen in zorgcentrum met zieke ouderen: 'Hebben ze hard nodig'

6 september om 07:30 • Aangepast vandaag om 17:13
nl
Het is een opmerkelijke win-win oplossing voor het tekort aan zorgpersoneel en voor het tekort aan studentenkamers. In Breda wonen 18 zorgstudenten in woonzorgcentrum Elisabeth. Ze moeten wel meehelpen met het begeleiden van de zieken die daar wonen. "Ik kan het iedereen aanraden", zegt studente Lyana.

Het is volgens beide partijen een goede oplossing. Het lost voor het verzorgingshuis een deel van het personeelstekort op, terwijl de studenten er kunnen wonen tijdens hun studie. In het zorgcentrum wonen somatische patiënten, oftewel mensen met fysieke klachten.

Een van die verzorgende studenten is de 20-jarige Lyana Theune. “Op een rustige dag ga ik hier ’s ochtends werken, ga ik daarna naar school en ga ik daarna met de andere studenten zitten. Officieel is dit geen studentenhuis, maar we proberen wel die sfeer te creëren door af en toe een drankje te doen.”

"De beveiliger weet ervan.”

Een feestje houden zit er niet in. Of ja, niet echt. “We zijn allemaal bewoners hier. Er mogen mensen over de vloer komen, maar je moet het niet te bont maken. Je kunt geen grote groepen mensen mee naar je kamer nemen. Maar laat terugkomen uit de stad is bijvoorbeeld geen probleem. De beveiliger weet van de situatie.”

Met haar ‘studentenkamer’ is weinig mis, vindt Lyana. Ze heeft een woonkamer met een tv, een bank en een salontafel. Daarnaast heeft ze een slaapkamer met een boekenkast en natuurlijk een bed. Het huren van de kamer kost ongeveer 500 euro per maand

“De rest betaal ik door een aantal uur per week te werken”, zegt Lyana. Bovendien lonkt er perspectief. “Ik heb een huurcontract afgesloten voor drie jaar, maar mag hier doorhuren tot mijn studie klaar is.” Ze wordt dus niet opeens weggestuurd als het contract is afgelopen.

"Ik zou het iedereen aanraden.”

Maar hoe 'raar' is dit nou eigenlijk? De studentenkamers zouden in principe ook gebruikt kunnen worden voor ouderen die hulp nodig hebben. Maar zo gemakkelijk is deze afweging niet geweest, zegt Monique Miseré, initiatiefnemer en projectleider.

“Omdat we een tekort hebben aan zorgpersoneel moeten we zorgvuldig zijn", zo legt ze uit. "We kunnen hier wel ouderen laten wonen, maar dan heb je ook personeel nodig om ze te begeleiden. Deze studenten hebben een rol en hebben we heel hard nodig om hier mee te helpen.”

Hoe dan ook, Lyana is erg te spreken over de bijzondere constructie. “Je hebt veel ruimte en tijd voor jezelf, maar het is ook gewoon gezellig hier. Het is echt een bijzondere ervaring. Ik zou het iedereen aanraden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!