Gehandicapten betalen torenhoge kosten voor parkeerkaart in deze gemeenten

6 september om 12:29 • Aangepast vrijdag om 12:40
nl
Het zit mee of het zit tegen: de kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) verschillen fors per gemeente, blijkt uit een rondgang van het ANP. In sommige gemeenten zijn mindervalide mensen helemaal niks kwijt voor het regelen van zo'n kaart. En enkele kilometers verderop kunnen die kosten zomaar tot in de honderden euro's lopen. twee van de drie duurste gemeenten in Nederland zijn in Brabant te vinden.
Profielfoto van Kamiel Visser
Geschreven door

De tarieven voor een parkeerkaart mogen gemeenten zelf bepalen en daardoor kunnen die kosten flink verschillen per regio. Zo zijn gehandicapten geen cent kwijt in onder andere Bergeijk, Reusel, Heeze en Someren, maar ligt dat in West-Brabant vaak anders. Zo betalen gehandicapten in Etten-Leur en Zundert dik 200 euro, maar doen Rucphen en Woensdrecht daar zelfs nog een schepje bovenop.

LEES OOK: Max kreeg drie boetes ondanks gehandicaptenparkeerkaart: zo kon het misgaan

Die twee gemeenten zijn namelijk de duurste van Brabant, met 306,20 euro voor een parkeerkaart in Woensdrecht en 305,95 in Rucphen. Het kan dus zomaar zijn dat gehandicapte mensen diep in de buidel moeten tasten in hun gemeente, terwijl zij enkele kilometers verderop niks kwijt zouden zijn.

"We zitten vast aan een contract."

Dat die kosten zo hoog liggen in Woensdrecht, heeft volgens een woordvoerder van de gemeente te maken met de medische keuring: "Die ligt bij ons boven de 200 euro. Er is een aantal bedrijven dat die keuring uitvoert, en op dit moment hebben we een contract. Die kosten kunnen dus niet zomaar omlaag. Als iemand het financieel niet aankan, kijken we als gemeente natuurlijk hoe we kunnen helpen." Gemeente Rucphen komt met een vergelijkbare reactie en laat weten met een andere partij in zee te gaan om de kosten te verlagen.

"Een gehandicaptenparkeerkaart is onmisbaar om mee te doen in de maatschappij."

Caroline Harnacke, onderzoeker en projectleider Inclusie en Diversiteit bij kennisinstituut Movisie, noemt de prijsverschillen 'verbazingwekkend'. "Een gehandicaptenparkeerkaart is onmisbaar om mee te doen in de maatschappij", vertelt Harnacke. "Het maakt het verschil tussen wel of niet naar je werk kunnen, je familie kunnen zien of überhaupt de deur uit kunnen."

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat aan het ANP weten dat er geen plannen zijn om de huidige regels te veranderen.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

MS-patiënt Imke is discussies over parkeren op invalideplek beu

Wachten op privacy instellingen...

Mindervaliden kunnen een parkeerkaart aanvragen bij de gemeente waarin ze wonen, en kunnen daarvoor niet terecht bij een andere gemeente. Voordat die kaart gegeven kan worden, is een medisch onderzoek nodig om te kijken of iemand voldoet aan de voorwaarden. Zo is een voorwaarde dat iemand met hulpmiddelen minder dan 100 meter zelfstandig kan lopen van A naar B.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!