ASML krijgt strengere regels voor verkoop machines aan buitenland

6 september om 11:02 • Aangepast vandaag om 17:17
nl
ASML uit Veldhoven moet zich vanaf zaterdag aan strengere regels houden bij de verkoop van chipmachines aan landen buiten de Europese Unie. Dat heeft minister Klever voor Buitenlandse Handel bekendgemaakt.
Profielfoto van Suzan van Loenen
Geschreven door

ASML verwacht niet dat de nieuwe exportregels veel invloed hebben op het bedrijf. "We moeten voor een aantal systemen nu een exportvergunning aanvragen bij de Nederlandse overheid in plaats van bij de Amerikaanse overheid", stelt de Veldhovense chipgigant.

Het kabinet beslist er vervolgens over. "Ik neem deze beslissing voor onze veiligheid", verklaart minister Klever. "We zijn zorgvuldig te werk gegaan, om de wereldwijde handel zo min mogelijk te verstoren."

Met het nieuwe beleid volgt Nederland regels die al langer gelden in de Verenigde Staten. De aanscherping volgt een dag nadat bekend werd dat Rusland met oude machines van ASML chips maakt die nodig zijn voor de Russische oorlogsindustrie.

LEES OOK: Zo belandt oude ASML-apparatuur in Russische handen

De maatregel geldt voor een zeer specifieke technologie die gebruikt wordt om halfgeleiders te maken. Met deze halfgeleiders kan oorlogsmateriaal gemaakt worden. Volgens het ministerie heeft het grote gevolgen als deze technologie in verkeerde handen terechtkomt.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

'ASML kan China dwarszitten wanneer het Taiwan binnenvalt'

Amerika moeide zich al eerder met de aanwezigheid van ASML in China

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!