Video

Alle zintuigen worden geprikkeld in nieuwe oorlogssimulatie museum Overloon

6 september om 18:30 • Aangepast vrijdag om 13:10
nl
Een verhaallijn die loopt van Engeland tot de kust van Normandië, vol met muziek en scenes die iets weghebben van Soldaat van Oranje. Dat is wat bezoekers kunnen verwachten wanneer ze de nieuwe 3D-ervaring van Oorlogsmuseum Overloon binnenstappen. In verschillende kamers maken bezoekers voor heel even deel uit van de geallieerden, die te midden van explosies en vuurlinies voor de vrijheid vechten. Met de simulatie wil het museum een levensechte ervaring neerzetten, en op die manier jongere bezoekers aantrekken.
Profielfoto van Kamiel Visser
Geschreven door

Het is 6 juni 1944 te midden van het Amerikaanse 146th Combat Engineer Battalion, wanneer bezoekers instappen bij de 3D-ervaring in Overloon. Deze militaire eenheid stond tijdens D-Day vooraan in de vuurlinie en moest de stranden vrijmaken van Duitsers. Volgens een woordvoerder van het museum een uniek standpunt.

Zo worden bezoekers meegenomen op de boot onderweg naar Normandië en wordt het moment nagebootst wanneer soldaten dan toch echt het Franse strand op moeten. Een inkijkje in een Duitse bunker kan uiteraard niet missen. Dat allemaal terwijl de verhalen van verschillende soldaten worden verteld door stemacteurs.

"Dit is uniek binnen de museumwereld."

"Dit is een hele andere manier van herdenken en gedenken", vertelt een woordvoerder over de nieuwste aanwinst van het museum. "Een manier waarop we het nog niet eerder hebben gedaan en die uniek is in museumwereld." Bezoekers gaan in totaal zeven kamers langs, waarin ze worden meegenomen van Engeland tot in de vuurlinie aan de kust in Frankrijk.

Met name het licht, geluid, de animatie en verhaallijn maken de beleving volgens de woordvoerder extra speciaal. En dat is niet zomaar: "We willen graag een andere, jongere doelgroep aanspreken. En dat willen we doen op een andere, dynamische manier."

"We willen een jongere doelgroep bereiken."

De nieuwe simulatie opent op zaterdag en draait de eerste maand als een testvariant. Daarna wordt de ervaring geperfectioneerd aan de hand van bezoekerservaringen, vertelt de woordvoerder van Oorlogsmuseum Overloon.

Één van de scenes die wordt nagebootst in het museum
Één van de scenes die wordt nagebootst in het museum

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!