Oma vangt kogel op voor kleinzoon (2), twintig maanden cel voor schutter

6 september om 16:00 • Aangepast vandaag om 17:25
nl
Mark S. (37) uit Helmond moet twintig maanden de cel in voor het beschieten van een oma en haar kleinkind in Uden vorig jaar en de mishandeling van de vriend van zijn moeder. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdag geoordeeld. Daarnaast krijgt hij nog eens tien maanden voorwaardelijk en een reeks aan voorwaarden opgelegd, omdat de rechtbank ziet dat het niet de eerste keer is dat S. met justitie in aanraking komt.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Mark S. schoot op 29 december op een oma in de Vioolstraat in Uden toen zij nietsvermoedend de voordeur opendeed. Haar kleinzoon, van nog geen twee jaar oud, kwam ook nieuwsgierig kijken. Voor de deur stond Mark S. met een vuurwapen en hij kwam verhaal halen bij haar zoon. De moeder van het kind vloog hem vervolgens aan en de man schoot oma in haar knie en sloeg op de vlucht.

Het bleef tijdens de zitting, twee weken geleden, onduidelijk waarom Mark zo opgefokt aan de deur kwam. Hij had het over een partij goud met een ‘flinke waarde’, waar onenigheid over was. Toen zijn handelspartner niet thuis bleek te zijn in Eindhoven, ging hij met een maat naar het huis van diens moeder in Uden.

De videodeurbel leverde ook hier weer veel bewijs. Mark belde in zijn eentje aan, terwijl zijn maat op de uitkijk bleef staan. De deur zwaaide open en oma en kleinzoon, op een kleine tractor, kwamen kijken. Mark vroeg naar haar zoon en stormde naar binnen, maar toen rende de moeder van het jongetje op hem af om haar kind te beschermen.

De straat waar Mark de schoten loste (foto: SQ Vision).
De straat waar Mark de schoten loste (foto: SQ Vision).

Mark schoot een keer. Volgens eigen zeggen in de lucht, maar oma werd onder haar knie geraakt. Vlak daarnaast zat het kind op zijn tractor. Buiten schoot Mark nog een keer en wist te ontkomen, samen met zijn maat.

Geluk bij een ongeluk bleek dat het niet om een echt vuurwapen ging, maar om een omgebouwde alarmrevolver. Omdat de kogels in zo’n wapen vaak niet goed worden geleid door de loop, werd de kogel die oma’s knie raakte niet op hoge snelheid afgevuurd. Daardoor liep oma alleen maar een dikke blauwe plek op vlak onder haar knie.

Zware mishandeling

De officier van justitie vond dat Mark het risico had genomen iemand te doden en eiste acht jaar. Maar de rechtbank zag die intentie niet zo en maakte er een poging tot zware mishandeling van. Daardoor pakte de straf voor Mark S. ook een stuk lager uit.

Van het vernielen van een deur en een poort bij zijn moeder in Mariahout werd Mark S. vrijgesproken. Wel veroordeelt de rechtbank hem voor het slaan van de vriend van zijn moeder, na onenigheid over de bezoekregeling voor zijn kind.

Ook concludeert de rechtbank, net als justitie, dat de stratenmaker met sportschoolpostuur, te vaak met justitie in aanraking komt en de laatste jaren ook vaker met grof geweld. Zo werd hij in 2018 nog veroordeeld tot vijf jaar cel voor een gewapende woningoverval.

Daarom krijgt hij naast zijn celstraf ook een reeks aan maatregelen opgelegd, zoals behandeling, begeleid wonen, een contactverbod met de slachtoffer en meewerken aan controle op alcohol en drugs.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!