Met deze truc blijven dode bomen rechtop staan, Frans vertelt je meer

7 september 2024 om 09:30 • Aangepast 18 september 2024 om 02:02
nl
Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via [email protected]. Dit keer vertelt hij hoe je dode bomen krijgt die rechtop blijven staan, en ook aandacht voor een nachtvlindertje dat verstoppertje speelt.
Profielfoto van Frans KapteijnsProfielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Deze naaldbomen sterven rechtop
Wim van der Zande heeft ons een foto gestuurd met bomen die onderin een brede zaagsnede hebben. Hij zag ze staan bij het waterwingebied bij Zandvoort en vroeg zich af wat er aan de hand was. In vaktermen noemen we dit een geringde boom.

Het ringen van bomen wordt gedaan om meer dode staande bomen te krijgen. Een echt goed bos heeft naast jonge bomen en oude bomen ook dode bomen nodig. Dat is heel belangrijk voor de biodiversiteit en de verscheidenheid aan planten en dieren.

Nu kennen we in Nederland nog niet veel echte bossen. Daarom zijn boseigenaren bezig echte bossen te creëren. Vaak ziet men in die bossen dood hout liggen. Maar om staande dode bomen te krijgen, ringen ze de aangeplante exoten. Dat ringen zorgt ervoor dat de sapstromen ophouden. Daardoor sterft zo’n boom dan staand. Spechten en paddenstoelen hebben daar enorm profijt van.

Wat zit er op buitenmuur, een vlinder of een uil?
Nelly de Beule fotografeerde een nachtvlinder en ze wil graag weten om welke nachtvlinder het gaat. Volgens Frans is het een nachtvlinder uit de uilenfamilie en gaat het om een koperuil.

Koperuilen zijn herkenbaar aan de twee opvallend metaalachtige glanzende banden, vaak doorlopend, en een kuif op een oranje kopje. Koperuilen komen vanaf mei tevoorschijn en zijn erg actief in de schemering, maar ook later in de nacht kun je ze tegenkomen. Het voedsel vinden deze uilen bij de bloemen van onder andere de vlinderstruik en kamperfoelie.

Deze nachtvlindersoort overwintert als jonge rups dicht bij de grond in een losse cocon. De cocon vind je meestal in de vegetatie aan de onderzijde van een blad van bijvoorbeeld kamperfoelie.

De koperuil. (Foto: Nelly de Beule)
De koperuil. (Foto: Nelly de Beule)

Welke diertje speelt verstoppertje in de pruimenboom?
Ilse Dingemans vond een vlinder, die verstoppertje speelde in hun pruimenboom. Op de foto die ze toestuurde, zie je een wit, gekleurde nachtvlinder met allerlei zwarte strepen en zwarte poten. We hebben hier te maken met een plakker, een vrouwtjesexemplaar.

Vrouwtjes blijven vaak in de buurt van de poppen (cocons) en leggen daar ook de eitjes. Uit die eitjes komen jonge rupsjes, die zich door middel van spindraden met de wind laten meevoeren. Ze kunnen wel kilometers verderop ergens terechtkomen. Overwinteren doen plakkers als eitjes. Die zijn dan overdekt met haren uit het achterlijf van de vrouwtjes.

Prachtige nachtvlinder. (Foto: Ilse Dingemans)
Prachtige nachtvlinder. (Foto: Ilse Dingemans)

Braakbal gevonden op de tegelplaats, wie is de dader?
Piet Bekkers vond een braakbal op de tegels en stuurde een foto. Frans ziet wat zwarte stukjes zitten, volgens hem zijn dat plastic restjes. Ook ziet hij wat nagels van een dier, een stukje vacht en stukje lang blad of een stengel. Hij vermoedt dan ook dat het om een braakbal van een reiger gaat. Ook de vorm van de uitgespuugde resten doet een beetje denken aan een braakbal van deze vogelsoort.

Frans ontwaart plastic restjes en een stukje vacht. (Foto: Piet Bekkers)
Frans ontwaart plastic restjes en een stukje vacht. (Foto: Piet Bekkers)

Het buurmeisje peuterde een stuk loszittend schors van een doodgaande boom in haar tuin. En toen kwam er een plakker tevoorschijn. Frans heeft hem op een veilige plek gezet. Mannetjes komen op licht af, maar ze vliegen ook overdag. Een vrouwtjesplakker kan nauwelijks vliegen en blijft in de buurt van de cocon.

Wachten op privacy instellingen...

Plakker nachtvlinder en coconnen – ijsvogeltje66
Publicatie: 16 aug 2012

Zondag nog een aflevering van Stuifmail met tips en uitleg van Frans Kapteijns over alles wat bloeit, groeit en zoemt in de natuur. En natuurlijk is de boswachter dan ook te horen op de radio en is er een nieuwe aflevering van de Stuifmail-podcast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!