Video

In deze winkel is alles gratis: 'Want er is genoeg kleding'

8 september om 17:59 • Aangepast gisteren om 02:01
nl
Free Fashion lijkt op het eerste gezicht op een doodgewone winkelervaring. Maar zodra je aan de kassa van deze zaak in Tilburg staat, merk je het verschil: alles is hier gratis! Dit weekend ging de pop-up op het Pieter Vreedeplein voor het eerst open. Er stond meteen een lange rij voor de deur.

"Wilt u er een tasje bij?", vraagt initiatiefneemster Dieuwertje Vorstenbosch opgewekt aan een klant. De vrouw legt twee gekleurde blouses en een paar schoenen op de toonbank. In plaats van met geld, betaalt ze met drie kaartjes die ze bij binnenkomst krijgt. Bij Free Fashion mag iedereen drie kledingstukken gratis meenemen. "We willen voorkomen dat mensen echt gaan graaien", zegt Dieuwertje.

"Delen is het nieuwe kopen."

Vrijwilliger Lot van Os achterin de winkel, bij het inleverpunt: "Mensen brengen hier kleding die ze niet meer dragen", vertelt hij. Elke dag komen er bergen kleding binnen. "Iedereen heeft wel iets in de kast hangen wat je nooit meer aandoet, maar wat ook nog te goed is om weg te gooien. We willen laten zien dat kleding weer waarde krijgt als je anderen er blij mee maakt."

Free Fashion ziet er uit als een doodgewone winkel, maar dan is alles gratis
Free Fashion ziet er uit als een doodgewone winkel, maar dan is alles gratis

Volgens Free Fashion is het weggeven van kleding een statement. "Het woord ‘gratis’ laat zien dat er genoeg kleding is; we hoeven het niet meer te kopen," zegt Dieuwertje. Dat doen we namelijk al veel te veel, vindt ze, en daardoor gooien we ook veel weg. De gemiddelde Tilburger bijvoorbeeld 5 kilo per jaar. Als je dat vermenigvuldigt met 200.000 inwoners, krijg je een gigantische berg kleding. De meeste kledingstukken zijn nog prima te dragen. Daarom zeggen wij: delen is het nieuwe kopen."

"Kleding kost veel; geld en voor het milieu."

De tijdelijke winkel ging zaterdag voor het eerst open. "Sommige mensen stonden wel 45 minuten in de rij," vertelt Dieuwertje trots. Ook op zondag staan er weer veel mensen te wachten. Een jonge bezoekster komt voor de tweede keer: "Deze tas heb ik gisteren hier gehaald. Ik vind het een heel goed initiatief, vooral voor mensen met een kleiner budget", zegt ze voor ze opnieuw tussen de rekken duikt.

Joshua, een andere bezoeker, staat vooraan in de rij en heeft zelf een tas met kleding bij zich om te doneren. "Als ik het niet draag, geef ik het liever weg, zodat het opnieuw gebruikt kan worden. Dat is goed voor het milieu," zegt hij. Vroeger kocht hij vaak kleding die hij nauwelijks droeg, maar tegenwoordig is hij bewuster bezig. “Ik sta volledig achter dit initiatief en hoop dat meer mensen hier bewuster van worden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!