Opgelet: laagvliegende militaire toestellen zijn bezig met een oefening

9 september om 10:33 • Aangepast gisteren om 02:02
nl
Hulpgoederen, maar ook parachutisten zullen vanaf deze maandag bijna twee weken lang uit de lucht komen vallen tijdens operatie Falcon Leap. Dit is een internationale oefening van militairen van de lucht- én landmacht, onder meer boven delen van onze provincie. De toestellen die onder meer parachutisten droppen, stijgen steeds op van Vliegbasis Eindhoven. En zullen daar ook altijd terugkeren.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De vliegtuigen zullen lager dan normaal vliegen: op 150 meter boven de grond. Dit uiteraard niet boven de bebouwde kom van steden en dorpen. Doordat ze zo laag vliegen, zijn de toestellen beter te zien en te horen dan bij andere oefeningen. Na elf uur ’s avonds wordt er sowieso niet gevlogen. Toch kan de oefening overlast veroorzaken, zo waarschuwt Defensie. Mensen die er hinder van ondervinden, kunnen zoals gebruikelijk geluidsoverlast melden.

De oefeningen vallen niet helemaal toevallig samen met de vele activiteiten die deze week, onder meer in onze provincie, worden gehouden om de bevrijding van bezet Nederland in 1944 te gedenken. Zo neemt op 21 september een aantal vliegtuigen deel aan de herdenking van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide bij Ede.

Falcon Leap richt zich op internationale samenwerking bij luchtlandingsoperaties. Hierbij wordt onder meer het gericht laten vallen van hulpgoederen geoefend, zodat operaties als bijvoorbeeld in de Gazastrook goed kunnen verlopen. Bij dit soort operaties wordt onder meer gebruikgemaakt van 336 Squadron van het Air Mobility Command van de Koninklijke Luchtmacht.

LEES OOK: Majoor Joep dropte eten in Gaza: 'Hadden meer willen meenemen'

De bedoeling is dat de onderlinge samenwerking wordt verbeterd door met personeel, uitrusting en vliegtuigen van andere landen te oefenen. Aan Falcon Leap doen negen landen mee: Duitsland, Griekenland, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland.

Het spektakel duurt tot en met 20 september. Er zal overigens ook boven de Hechteldse Heide in België, ten zuiden van Valkenswaard, worden geoefend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!