Carnavalsoptocht in gevaar: 'Geen plek voor bouw carnavalswagens'

10 september om 13:33 • Aangepast 18 september om 02:01
nl
Geen carnaval zonder optocht. Maar in veel dorpen en steden is de traditionele carnavalsoptocht in gevaar door een tekort aan bouwplekken voor grote en kleine wagens. In Rijen praat de gemeenteraad er deze dinsdagavond over, in gezelschap van onder meer de Raad van Elf en de bouwclubs.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Ze bouwen jaarlijks met veel plezier aan hun wagen, vertelt Stijn van Beek van carnavalsvereniging de Blauwneuzen. Liefst zo groot en uitbundig mogelijk, maar vorig jaar hadden ze noodgedwongen al een iets kleinere wagen, een omgebouwde stationcar.

"We hadden toen geen eigen loods. Er zijn steeds minder boeren of ondernemers die zo lang een bedrijfshal kunnen delen. Deels door strengere regelgeving van verzekeraars, ook zijn er boeren en bedrijven gestopt," zo vertelt Van Beek dinsdagochtend in het radioprogramma KEIgoedemorgen van Omroep Brabant.

Afgelopen carnavalsseizoen konden de Blauwneuzen daarom pas in januari gaan bouwen. Toen ze een plek kregen in dezelfde hal waar de vriendengroep van TS Events bouwde. "We hebben toen dus een kleine wagen gebouwd. Beter dan niets." Voor de komende carnaval werd ook een oplossing gevonden. Vijf bouwclubs kunnen terecht op een bouwlocatie aan de Mary Zeldenrustlaan in Rijen. "Maar dat is ook maar tijdelijk. Vanaf juli 2025 staan we weer op straat", zegt Van Beek.

Optocht in gevaar
De carnavalsoptocht komt zo in gevaar, zo vrezen de verschillende bouwclubs. "Het wordt steeds moeilijker. We hopen dat de gemeente ons kan helpen. Zo zouden de grote tenten die bij het bloemencorso in Zundert gebruikt worden, een optie kunnen zijn. We hebben niet veel nodig. Water en licht. En idealiter zeventig vierkante meter, maar kleiner kan ook. Dan bouwen we een kleinere wagen."

In 2023 had de vereniging nog een grote wagen  van ongeveer zes meter lang. (privéfoto)
In 2023 had de vereniging nog een grote wagen van ongeveer zes meter lang. (privéfoto)

Van Beek, die ook nar is bij carnaval in Rijen, verwacht bij de gemeenteraadsvergadering dinsdagavond dertig tot vijftig carnavalsvierders. "Rijen is al veel carnavalsvierders kwijtgeraakt aan omliggende dorpen en steden. Tegenwoordig zijn er op een carnavalsavond zeshonderd man op pad in Rijen, met name volwassenen", legt hij uit.

"Op carnavalsdinsdag, met de optocht, zien we deze leeftijdsgrens compleet vervagen en zijn er wel vijfduizend of meer mensen op de been van jong tot oud. Die optocht is dus heel belangrijk. Als die wegvalt, gaat er een cultureel evenement verloren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!