Taghi is overgeplaatst en zit nu weer alleen op afdeling

10 september om 17:16 • Aangepast 20 september om 02:03
nl
Ridouan Taghi is dinsdag overgeplaatst binnen de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught en zit niet meer op de afdeling met Marengo-medehoofdverdachte Saïd R. en Willem Holleeder. Dat laat zijn detentieadvocaat Thomas van der Horst weten. Taghi zit nu weer alleen.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) laat weten niet op individuele gevallen in te kunnen gaan.

Taghi zat sinds zijn uitlevering vanuit Dubai (eind 2019) in nagenoeg volledige afzondering. Een groot deel van die tijd verbleef hij op de speciaal voor hem gebouwde afdeling E1. Eind juli is hij op de meer open afdeling A geplaatst, daar is een minder streng regime.

Die verplaatsing had te maken met de komst van zijn zoon Faissal (23), hij wordt ervan verdacht het criminele netwerk van z'n vader te hebben voortgezet. Hij is recent door Dubai uitgeleverd aan Nederland.

Twintig seconden contact
Ridouan Taghi werd verplaatst naar een andere afdeling binnen de EBI en kwam, afgescheiden door glas, naast de eveneens tot levenslang veroordeelden R. en Holleeder. Ze konden elkaar zien en horen.

Verschillende politieke partijen vroegen opheldering van staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid). Zij moest toegeven dat er door een fout 'twintig seconden' contact is geweest. Ze zei niet tussen wie, maar waarschijnlijk was het tussen Taghi en R.

Volgens Van der Horst is Taghi dinsdagochtend 'inderhaast' verplaatst naar een afdeling die niet meer gebruikt werd vanwege een geplande verbouwing, en die 'niet voldoet aan de detentiestandaarden waaraan Nederland zich volgens internationaal recht heeft te houden'.

Meerdere liquidaties
Van der Horst: "De gordijnen en de douche in de cel van cliënt zijn beschimmeld en op het bureau en het matras zijn voetstappen zichtbaar van kennelijk de werkmannen die de afdeling nog moeten verbouwen. In de schimmelcel ligt overal stof en vuiligheid."

Ridouan Taghi is begin dit jaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties. Het hoger beroep in zijn zaak loopt nog.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT

Taghi en handlanger kunnen elke dag met elkaar praten in EBI

Dat Taghi contact had met medegevangenen EBI gebeurde door fout

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!