Bijna 9000 Brabanders wonen in vakantieparken, vaak met een flinke schuld
In deze aantallen zijn geen mensen meegenomen die illegaal langer dan toegestaan verblijven op vakantieparken. In principe is een recreatiewoning als vast verblijf gebruiken illegaal, maar gemeenten hebben het recht om een oogje dicht te knijpen. Bijvoorbeeld wanneer iemand uit een heftige vechtscheiding komt en op korte termijn geen passende woning kan vinden.
Relatief gezien wonen in Baarle-Nassau de meeste mensen in vakantieparken. Dit zouden 664 mensen zijn. Het CBS heeft deze cijfers per 10.000 inwoners berekend. Baarle-Nassau telt iets meer dan 7000 inwoners, waardoor het daadwerkelijke aantal ongeveer 470 bewoners zou zijn. Ook in Zundert wonen veel mensen in recreatieparken; dit zijn er 457.
LEES OOK: Wonen op vakantiepark mag niet, maar deze gemeenten knijpen een oogje dicht
Klik op de gemeente om de precieze aantallen te zien.
Wanneer de bovenstaande cijfers worden verrekend met de inwonersaantallen van Brabantse gemeenten, blijkt dat in Zundert veruit de meeste mensen langdurig op vakantieparken wonen. In totaal zou het om 1029 bewoners in de gemeente gaan. In Gemert-Bakel wonen er 759 en in Altena zou het om 750 bewoners gaan.
Klik op de gemeente om de precieze aantallen te zien.
Problematische schulden
Veel bewoners van Brabantse vakantieparken hebben problematische schulden. In onze provincie ligt dit aantal het hoogst van Nederland: maar liefst twaalf procent van deze bewoners kampt met een schuld.
In de hele provincie heeft gemiddeld zeven procent van de inwoners een problematische schuld. Het CBS definieert een problematische schuld als iemand die bijvoorbeeld een betalingsachterstand bij Bureau Krediet Registratie open heeft staan, is opgenomen in het bewindregister of ten minste zes maanden de zorgpremie niet heeft betaald.
Op landelijk niveau is het aantal bewoners van vakantieparken de afgelopen vijf jaar toegenomen. In heel Nederland stonden er op 1 januari 2024 iets meer dan 59.000 mensen ingeschreven met een woonadres op een recreatiepark, veertien procent meer dan vijf jaar eerder.
Veel eenpersoonshuishoudens
Van alle ingeschreven bewoners van een vakantiepark, is meer dan een kwart (28,5 procent) een eenpersoonshuishouden. Ter vergelijking, de totale Nederlandse bevolking bestaat voor bijna 19 procent uit eenpersoonshuishoudens.
Het aandeel thuiswonende kinderen op vakantieparken is vergeleken met de rest van Nederland daarentegen relatief laag (17,6 procent). De gemiddelde leeftijd ligt er hoger. Mensen die op een vakantiepark wonen zijn gemiddeld ouder (47,5 jaar) dan de gemiddelde leeftijd van alle inwoners van Nederland (42,1 jaar). Ook wonen er relatief veel 65-plussers (26 procent), vergeleken met alle inwoners van Nederland (20 procent).