Oud-voetballer Ronnie S. was 'grote speler in drugswereld'

12 september om 11:22 • Aangepast vrijdag om 10:34
nl
Oud-voetballer Ronnie S. (40) uit Breda was betrokken bij de invoer van duizenden kilo’s cocaïne. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Breda. Ook zou S. betrokken zijn bij het witwassen van honderdduizenden euro's. S. was een grote speler in de drugswereld, zo gaf justitie aan.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Via gecodeerde berichten communiceerde S. over transporten en stuurde hij uithalers aan, zo zegt justitie. S. zit sinds juni vast en blijft voorlopig vastzitten. Vooral ook omdat zijn broer Rudi S. sinds diens veroordeling in maart tot 54 maanden cel voor drugssmokkel op de vlucht is.

Volgens justitie zit Rudi in Dubai en gevreesd wordt dat Ronnie ook die kant op gaat als hij nu voorlopig wordt vrijgelaten. In april was Ronnie volgens justitie al met zijn vrouw in Dubai waar hij in een afgeluisterd gesprek vertelde dat zijn broer daar een huis voor hem had gekocht. Volgens de advocaat van S. klopt dit niet.

De advocaat van S. maakte in de rechtszaal duidelijk dat S. wordt bedreigd. Zo zouden er twee aanslagen zijn geweest op een woning waarin zijn kinderen lagen te slapen.

In de eerste regiezitting deze donderdag, waarbij Ronnie S. overigens niet aanwezig was, werd bekendgemaakt waarvoor S. wordt vervolgd. In totaal wordt S. nu van zeven feiten verdacht:

  • Medeplegen invoer 20 kilo coke, februari 2020
  • Medeplegen invoer 893 kilo coke, december 2020
  • Medeplegen invoer 700 kilo coke, februari 2021
  • Medeplegen bezit 600 kilo, 15 februari 2021
  • Medeplegen witwassen van 338.000 euro, 2020-2021
  • Medeplegen van voorbereidingshandelingen voor invoer van grote hoeveelheden coke. Via Sky ECC vele berichten verstuurd. Transporten en uithalers geregeld, 2020 - 2021
  • Uitvoer 4 kilo coke en 5 kilo mdma, december 2023 – juni 2024

Ook vriendin opgepakt
De oud-speler van onder meer NAC Breda en FC Twente werd op 10 juni opgepakt in Eindhoven en zit sindsdien in de cel. Zijn vriendin werd opgepakt in Hoogstraten en ook zijn ouders moesten een paar nachten de cel in. Maar zij zijn inmiddels weer vrijgelaten. Zij blijven wel verdachte, meldde de politie eerder.

Rudi S. (42), de broer van Ronnie, werd in maart nog veroordeeld tot 54 maanden cel voor betrokkenheid bij het importeren van grote partijen cocaïne. Dat deed hij samen met zes anderen. Ze waren actief sinds 2018 en importeerden de cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Het spul zat verstopt in partijen koffie, hout en tegels. Ook in de zaak van zijn broer Ronnie zal Rudi worden vervolgd.

LEES OOK: Verjaardags-appjes verraden drugs smokkelende zakenlui

Er is beslag gelegd op drie huizen en een jacht. Diverse bankrekeningen zijn 'bevoren', zodat daar geen geld meer vanaf gehaald kan worden.

Op 10 juni werd onder meer een Porsche in beslag genomen. (Foto: Politie.nl)
Op 10 juni werd onder meer een Porsche in beslag genomen. (Foto: Politie.nl)

Landskampioen
Ronnie S. speelde jarenlang voor NAC Breda. Hij speelde daar al in de jeugd en debuteerde in 2003 in het eerste elftal. Na 122 wedstrijden vertrok hij in 2008 naar FC Twente, waar hij landskampioen werd.

Die succesjaren leverden hem in 2010 een transfer op naar Wigan Athletic, dat toen in de Engelse Premier League speelde. Van 2013 speelde hij bij Standard Luik, waarna hij in 2015 terugkeerde bij NAC Breda.

Toen de Bredanaren in 2016 niet promoveerden naar de Eredivisie en een hoop NAC-spelers vertrokken, zette Ronnie S. na 293 profwedstrijden een punt achter zijn carrière.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!