Video

Hier komen die (grotere) spinnen in je huis ineens vandaan

donderdag om 13:30 • Aangepast vrijdag om 10:34
nl
Schrik je deze dagen om de haverklap van een grote spin in je huis? Dan ben je niet de enige. De achtpotige beestjes duiken nu overal in huis op en ze lijken ook nog eens een stuk groter te zijn dan normaal. Maar waarom komen ze juist nu tevoorschijn? Daar zijn verschillende redenen voor. Boswachter Frans Kapteijns geeft er vier.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

1. Geile spinnen
“In deze tijd van het jaar worden de mannetjesspinnen hitsig en gaan ze op zoek naar vrouwtjes om te paren. Hoewel spinnen altijd op hun hoede zijn voor mensen, winnen de hormonen het dan van de angst.”

2. Stukkie frisser
Dat het nu al flink afgekoeld is buiten, draagt er ook aan bij dat we meer spinnen in huis zien. “Vannacht was het 7 graden. Spinnen voelen die temperatuur en dan vluchten ze je huis in, op zoek naar een behaaglijk plekje.”

3. Babyboom
Het hele jaar door zitten er spinnen in ons huis, maar het kan kloppen dat ze nu een stuk groter lijken. “De afgelopen maanden hebben ze namelijk kleintjes gekregen”, zegt Frans. “Die zijn in een paar weken tijd volwassen geworden en daardoor zijn ze nu een stuk groter.”

4. Met z’n allen op jacht
Voor al die spinnen is op zolder of in de hoek van de wc niet genoeg voedsel. “Daarom gaan ze aan de wandel”, zegt Frans. “Zij zien zelf ook dat er veel spinnen zitten en met z’n allen op één mug jagen heeft weinig zin. Daarom zoeken ze een uitweg uit je huis.”

Zit jouw huis vol spinnen? Laat het ons weten en stuur ons een filmpje of foto via [email protected]. Of klik op de button 'app ons' onder dit verhaal. We zijn benieuwd naar jouw reactie.

Voor wie de kriebels krijgt van al die krioelende spinnen heeft Frans overigens slecht nieuws. Het is namelijk lastig om ze buiten te houden. Maar volgens de boswachter zou je juist blij moeten zijn als je een spin tegenkomt. “Het is een teken dat je een gezond huis hebt en dat het niet potdicht zit. Ik ben blij dat ik ze in huis heb, want ik word nauwelijks gestoken door muggen. Dus laat ze vooral lekker rondlopen, dan heb je er nog wat aan.”

Bang voor spinnen? Spinnenfotograaf Sjef is dol op de beestjes en heeft tips hoe je je van je angst af komt:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!