Video

In dit vakantiepark wonen meer mensen dan er vakantiegangers verblijven

donderdag om 20:15 • Aangepast vrijdag om 11:59
nl
Nood breekt wet. Zo ook in Brabantse vakantieparken. Bijna 9000 Brabanders wonen langdurig op een vakantiepark omdat ze geen woning kunnen vinden. Eigenlijk is het illegaal, maar gemeenten staan het onder voorwaarden oogluikend toe. In vakantiepark L’Air Pur in Baarle-Nassau wonen veel mensen permanent. “Na het overlijden van mijn vrouw vond ik hier een betaalbaar huis in een gezonde omgeving. Andere huizen waren te duur”, vertelt een anonieme bewoner van het park.
Profielfoto van Rens KnapenProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De bewoner is bang op straat gezet te worden en wil daarom anoniem blijven. Hij woont al tien jaar lang in het park, maar niet zonder zorgen: “Ik heb permanent spanning dat ik vandaag of morgen gecontroleerd wordt en mijn huis uit moet”, vertelt hij. “Dan sta ik op straat met te weinig geld om een huis te kopen.”

De man is bij lange na niet de enige bezoeker van het park die hier permanent verblijft. Van de 338 vakantiehuisjes wordt ongeveer een derde gebruikt door recreanten. Het overgrote deel van de bewoners is het hele jaar door in het park te vinden. L’Air Pur is geen uitzondering op de regel; ook in andere vakantieparken in Baarle-Nassau wonen mensen. In totaal zouden er ongeveer 470 mensen langdurig in een vakantiepark in deze gemeente wonen. In de gemeente Zundert ligt dit aantal zelfs op meer dan duizend bewoners.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens Edwin Mariouw Smit, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van L’Air Pur, gaat het om een diverse groep mensen: “Het kunnen mensen zijn die net uit een scheiding komen, maar net zo goed echtparen of gezinnen met kinderen. Het is eigenlijk net zo divers als een ‘normale’ woonwijk.”

"Ik ken meerdere mensen die volledig onder de stress doorgegaan zijn."

Het nieuwe kabinet ziet wel wat in het gedogen van langdurig wonen op vakantieparken om de woningopgave in te perken. De woningnood in Nederland is groot, dus kunnen vakantieparken een uitweg bieden. Alleen het beleid moet nog om. “Gewoon doen”, zegt voorzitter van de VvE Mariouw Smit stellig. “Ik ken meerdere mensen die volledig onder de stress zijn doorgegaan. De gemeente kan soms bikkelhard zijn met de wet in de hand, maar je moet ook je ogen openhouden voor de realiteit. Het woningtekort is nu eenmaal echt ernstig.”

Mariouw Smit stelt dat door een gedoogbeleid ook een ander probleem wordt opgelost. “Dan ben je de illegaliteit kwijt en hoeven gemeenten niet langer te handhaven. Hier hebben ze nu al handen tekort voor.” Dat er te weinig handen vrij voor zijn, kan een woordvoerder van de gemeente Baarle-Nassau bevestigen: “De gemeente onderneemt actie tegen mensen die illegaal op een recreatiepark wonen. Maar we zijn een kleine gemeente en kunnen niet alles in één keer behappen.”

LEES OOK: Bijna 9000 Brabanders wonen in vakantieparken, vaak met een flinke schuld

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!