BRABANT BEVRIJD

Muzikaal eerbetoon aan bevrijders met Liberation Concert op speciale plek

zaterdag om 20:00 • Aangepast maandag om 14:28
nl
Komende dinsdag is het precies tachtig jaar geleden dat de eerste dorpen in het oosten van Brabant werden bevrijd door Amerikaanse parachutisten. Dat wordt dit weekend al op diverse plaatsen herdacht en gevierd. Om de bevrijders te eren is er het 'Liberation Concert' op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. De rustplaats voor de soldaten die sneuvelden in onder meer Zundert, Standdaarbuiten, Son en Veghel. Zondagochtend vanaf 10.30 uur is het muzikaal eerbetoon te zien op Omroep Brabant televisie en op Brabant+
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Het concert wordt sinds 2006 opgevoerd. Dit jaar heeft het een Brabants tintje. De Philharmonie Zuidnederland speelt er samen met het Brabantkoor.

Op deze 18e editie brengen ze werken van onder andere Beethoven, Williams, Price en Pütz. Speciale medewerking is er van soliste Suzan Seegers die ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn ten gehore brengt.

Het Brabants Orkest en Symfonieorkest Limburg fuseerden in 2013 tot Philharmonie Zuidnederland. Sinds 2023 heet het orkest Philzuid. Ze hebben vestigingen in Eindhoven en Maastricht. Philzuid staat onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward. Brabantkoor is opgericht in 1981.

Het concert is tussen de graven (foto: ABMC)
Het concert is tussen de graven (foto: ABMC)

Het concert wordt gegeven op het ereveld tussen 8288 graven. Het Liberation Concert wordt geopend met het vrijheidsvuur. Dat wordt gebracht door Atletiek Maastricht met kinderen uit de gemeente Eijsden-Margraten en soldaten van de 101st Airborne divisie.

Ook zijn er vertellingen van twee bijzondere verhalen over gevallen bevrijders, er is een bijzonder eerbetoon aan een bevrijder van de Old Hickory Divisie en er is 'spoken word' van een studente van het United World College.

Moderner
Sinds afgelopen jaar is het Liberation Concert een nieuwe weg ingeslagen met meer aandacht voor jongeren, een moderner programma en verhalen over gevallen bevrijders.

Het 18e Liberation Concert is afgelopen donderdagavond opgenomen. Het was voor de eerste keer ‘s avonds. Dat zorgde voor een hele andere sfeer. Die dag was geen toeval.

Limburg
Op 12 september 1944 werd het eerste Nederlandse dorp bevrijd. Dat was Mesch bij Eijsden. Amerikaanse soldaten trokken daar de Belgisch-Nederlandse grens over. Daarna volgde ook Maastricht als eerste stad in ons land die vrij werd.

Donderdag was er in Mesch een ceremonie met de koning en koningin en acht veteranen, allemaal 99-plussers.

Brabant
In Brabant zijn dit weekend de eerste bevrijdingsevenementen. Vrijdag was de provinciale aftrap op de Vlaghei bij Eerde, waar de eerste parachutisten landden op 17 september 1944. Zo begon de grote militaire operatie Market Garden. Die bracht vrijheid voor een smalle strook Brabantse dorpen en steden als Valkenswaard, Eindhoven, Veghel, Uden en Grave.

Na allerlei operaties rond Woensdrecht en Overloon volgde in de tweede helft van oktober de grootste offensieven en werden in korte tijd bijna alle Brabantse gemeenten bevrijd. Begin november volgden plaatsen als Welberg en Klundert pas. Het land van Heusden en Altena bleef bezet tot het eind van de Tweede Wereldoorlog in mei 1945.

Het Liberation Concert is zondagochtend te zien op Omroep Brabant van 10.30 tot 12.00 uur. Het is ook gratis te volgen op Brabant+

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!