Zzp'ers kosten ziekenhuis miljoenen per jaar: dat gaat niet langer
Bij het ETZ werken ongeveer zesduizend mensen. Van het budget dat aan personeelskosten wordt uitgegeven is ongeveer 8 procent voor zzp'ers. Dat is 4 miljoen euro. Ze laten zich inhuren en sturen een rekening. Omdat er in de zorg een groot tekort is aan personeel kunnen ze een hoge prijs bedingen voor hun werk. Dat is een probleem voor het ziekenhuis.
Ook kunnen zzp’ers in de zorg kiezen welk werk ze wel en niet aannemen. Daardoor moet het vaste personeel, dat vaak minder verdient, opdraaien voor de zwaardere klussen. Die ongelijkheid op de werkvloer geeft scheve gezichten.
Juliëtte van Eerde, die sinds januari deel uitmaakt van de Raad van Bestuur van het ETZ, hoopt dat ze de zelfstandigen kan overtuigen van de voordelen van een vast dienstverband. Zeker nu de belastingdienst zegt werk te gaan maken van de controle op schijnzelfstandigheid. Veel zzp'ers waren eerst in de zorg werkzaam en doen als zelfstandige feitelijk hetzelfde als eerder in loondienst.
Verder in KRAAK
Albert Roelen uit Mill verloor zijn 20-jarige dochter bij een verkeersongeval. Nu helpt hij mensen die hetzelfde meemaken.
Robert Heijkants woont met zijn zwangere vriendin op vakantiepark Prinsenmeer van zakenman Peter Gillis. Het park moet op last van de gemeente ontruimd worden en als dat niet gebeurt krijgt Gillis een dwangsom van 50 duizend euro per maand aan zijn broek. Maar Robert en met hem nog enkele tientallen mensen zeggen nergens heen te kunnen. Duizenden Brabanders zitten in hetzelfde schuitje zo bleek deze week: ze wonen in vakantieparken omdat ze geen huis kunnen vinden.
KRAAK. wordt elke zondag live uitgezonden om 12 uur en daarna herhaald. Het programma is ook terug te kijken op Brabant+.