Park Peter Gillis moet dit weekend leeg zijn: dit ging eraan vooraf

zaterdag om 08:30 • Aangepast maandag om 13:51
nl
Bijna een jaar nadat de vaste bewoners van Prinsenmeer in Ommel verzocht werd de camping te verlaten, is het dit weekend definitief: iedereen moet zondag weg zijn. Zo niet, dan hangt eigenaar Peter Gillis een dwangsom van 50.000 euro per maand boven het hoofd en zal hij de politie inschakelen. Maar wonen op de camping is officieel nooit toegestaan, hoe heeft deze situatie dan kunnen ontstaan?
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Een tijdlijn van de ontwikkelingen op camping Prinsenmeer, waar een jaar geleden nog zo'n driehonderd mensen en gezinnen permanent woonden, van wie er inmiddels nog enkele tientallen over zijn.

3 oktober 2023 - De eerste brief
Bijna een jaar geleden krijgen de circa driehonderd bewoners van Prinsenmeer een brief van de gemeente. Sommigen worden overhandigd, anderen worden met een plakbandje op de caravan geplakt. De boodschap is duidelijk: bewoners worden verzocht andere woonruimte te zoeken, want permanent verblijven op Prinsenmeer is niet toegestaan. Dat is het nooit geweest, maar tot deze dag werd het door de gemeente gedoogd. Er werd dus niet opgetreden. Niet door de gemeente, maar ook niet door de Oostappen Groep. Die tijd lijkt nu voorbij.

6 december 2023 - Prinsenmeer moet dicht
Twee maanden later volgt er groot nieuws. Park Prinsenmeer moet per direct de deuren sluiten voor vakantiegangers. De reden is de uitkomst van een Bibob-onderzoek naar eigenaar Peter Gillis dat de gemeente liet doen. Met een Bibob-onderzoek hebben gemeenten de mogelijkheid om de achtergrond van bedrijven en ondernemers te screenen. Hieruit blijkt dat er een risico bestaat dat hij het park gebruikt voor criminele activiteiten. Dus: vergunning geweigerd, park dicht.

7 december 2023 - Wethouder ingesloten
Waar de brief van oktober weinig teweeg bracht, brengt de sluiting van het park wel veel onrust. Boze bewoners sluiten de auto van een wethouder van Asten in en demonstreren tegen de gang van zaken. De bewoners mogen tot januari op de camping blijven en moeten dan vertrokken zijn, zo besluit de gemeente.

Een boze bewoner spreekt de wethouder toe.
Een boze bewoner spreekt de wethouder toe.

24 januari 2024 - Uitstel
De maand januari is bijna voorbij en de helft van de bewoners is inmiddels uit eigen beweging vertrokken. 150 anderen wonen nog steeds op Prinsenmeer. Omdat ze niet weg willen, geen andere plek kunnen vinden, of allebei. De gemeente geeft ze acht maanden uitstel: ze mogen nog tot september blijven, dan moeten ze echt weg zijn.

19 maart 2024 - Rechtszaak van start
Ondertussen gebeurt er veel rond Prinsenmeer, eigenaar Peter Gillis en zijn Oostappen Groep. In maart begint de rechtszaak tegen hem. Hij wordt verdacht van belastingfraude. Twee weken later wordt er plotseling brand gesticht bij het chalet van Gillis.

Chalet op Prinsenmeer dat door uitslaande brand verwoest is (foto: Jan Peels).
Chalet op Prinsenmeer dat door uitslaande brand verwoest is (foto: Jan Peels).

8 april 2024 - Toch nog gas
Van de 150 bewoners zijn er nu nog zo'n 130 over. Langzaam vertrekken steeds meer mensen van het park. Even was er sprake van dat het gas afgesloten zou worden op de camping, maar dit besluit wordt weer ingetrokken.

11 april 2024 - Een nieuwe baas
Op de camping wordt het steeds rustiger, maar buiten de poorten van Prinsenmeer gebeurt van alles. Peter Gillis laat weten zich terug te trekken als baas van alle Nederlandse parken. Een week later wordt duidelijk dat hij in België onder een andere naam verdergaat, en dat de Nederlandse parken een nieuwe eigenaar krijgen. De hoop is dat deze wel door het Bibob-onderzoek komt en een vergunning krijgt. Maar dat gaat hoe dan ook nog maanden duren.

11 juni 2024 - Boeken kan nog
Prinsenmeer is al een half jaar dicht voor vakantiegangers, maar boeken kan nog steeds via de website. Mensen die dat doen krijgen vervolgens het aanbod om op een ander park te verblijven. Je geld terug laten storten, is geen optie.

30 augustus 2024 - Gemeente waarschuwt
De 25 tot 50 bewoners die nog op Prinsenmeer wonen, krijgen wederom een waarschuwing van de gemeente: het is niet toegestaan om op het park te wonen en ze moeten vertrekken. De datum van 15 september staat nog steeds, ondanks verzoeken van bewoners wordt daar niets aan veranderd.

4 september 2024 - Veilig Thuis
15 september nadert en de angst onder de kleine groep bewoners neemt toe. Ze zijn bang dat hun gas, water en licht afgesloten wordt. Ook is Veilig Thuis inmiddels ingeschakeld, omdat er ook kinderen op de camping wonen en er zorgen zijn over hun veiligheid.

Robert Heijkants is een van de laatste bewoners (foto: Noël van Hooft).
Robert Heijkants is een van de laatste bewoners (foto: Noël van Hooft).

9 september 2024 - Grimmig
De sfeer op de camping wordt grimmiger, de zorgen nemen toe. Zeker nu de slagbomen 's ochtends vroeg en 's avonds niet meer omhoog gaan en je dus niet meer met een auto het park op en af kan. Bewoners melden aan Omroep Brabant dat ze dit weekend willen protesteren.

10 september 2024 - Dreigen met politie
Bewoners krijgen post van Peter Gillis. Waar de ondernemer voorheen alles afschoof op de op beoogde nieuwe exploitant, meldt hij nu dat iedereen op zaterdag 14 september weg moet zijn. Is dit niet het geval, dan zal hij de politie inschakelen. Wat ongetwijfeld meespeelt is dat Gillis vanaf maandag 15 september een dwangsom van 50.000 euro per maand kan verwachten als er nog mensen op het park wonen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.