In dit winkelcentrum moet de passage leeg zijn: 'Lopen omzet mis'

13 september om 18:35 • Aangepast 26 september om 02:01
nl
Van de een op de andere dag moesten de winkeliers en ondernemers van winkelcentrum de Burcht in Breda alle reclameborden, bloemen, wenskaarten, terrasstoelen en -tafels binnenhalen. Er zou een probleem zijn met de brandveiligheid. Maar volgens de ondernemers is er niets aan de hand. "Ik mis nu terrastafels. Veel vaste klanten, vaak oudere mensen, moeten nu op een plekje wachten of gaan maar weer weg."
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

'Saai, een kille bedoening'. Dat is de typering die de meeste bezoekers en ondernemers van het winkelcentrum eraan geven. De passage van het overdekte winkelcentrum, ofwel de gang tussen de winkels is nu compleet leeg. Twee beveiligers zorgen ervoor dat dat zo blijft.

"Een certificaat van het brandmeldsysteem zou niet verlengd zijn", legt Jumbo-ondernemer Rolf Hoogkamer, bestuurslid van de winkeliersvereniging uit. "We kregen bericht van een gemeenteambtenaar. Er mag niets meer uitgestald worden. Ook winkelwagens moeten binnen staan. Twee brandwachten lopen rond om in de gaten te houden of iedereen zich aan de regels houdt. Als iets twee centimeter uitsteekt, geven ze een boete."

'Alles is in orde'
Volgens Hoogkamer zijn vooral de gevolgen voor de kleine ondernemers groot. "Bij de bloemenwinkel staan altijd bloemen buiten, bij de boekenwinkel wenskaarten. Dat is nu allemaal weg. Dat terwijl wij de allerbeste brandmeldinstallatie en de allerbeste sprinklerinstallatie hebben die er is. Altijd keurig netjes onderhouden en herkeurd. Ik nodig die gemeenteambtenaar uit om er een brandende krant onder te houden. Het is prima in orde, alleen het certificeringsbureau heeft pas in december tijd."

Het is op elk uur van de dag alsof je net na sluitingstijd het winkelcentrum binnenkomt; de lampen in de winkels branden, maar nu ieder uithangbord of rek met aanbiedingen ontbreekt, lijken de winkels dicht te zijn.

De gangen van het winkelcentrum zijn leeg (privéfoto).
De gangen van het winkelcentrum zijn leeg (privéfoto).

Omzetverlies
Bij Limburgia, de lunchroom, ontbreken buiten tafeltjes en stoeltjes. Eigenaar Pascal de Jong loopt omzet mis, vertelt hij. "Ik heb negen tafels waarvan er drie buiten staan. Ik ben dus een derde van de capacitet kwijt." Binnen staat het al propvol. De tafels staan nu dichter bij elkaar, maar ik heb een ouder publiek dat dagelijks tot wekelijks komt voor een kopje koffie. Veel van hen lopen met een rollator of rolstoel. Die kunnen nu niet meer binnen omdat het te vol staat."

Verschillende klanten gingen al weg omdat alle tafeltjes bezet waren. De lunchroom loopt dus omzet mis. Een uitwijkmogelijkheid heeft de ondernemer niet. "We hebben nu zelfs terrasstoelen opgeslagen in de keuken. Het is maar een heel klein zaakje", geeft De Jong aan.

Ook bij het Kruidvat en bij bloemenzaak Fleurrijk staat binnen nog alles dichter bij elkaar dan normaal. "De gemeente vergeet dat het binnen voller is nu die producten niet buiten kunnen staan. Dat is ook niet goed voor de brandveiligheid", zegt Hoogkamer.

Brede gangen en vijf uitgangen
Het winkelcentrum is eigendom van Urban Interest. Dat bedrijf is ook verantwoordelijk voor het brandmeldsysteem en de certificering. "Al het onderhoud is gedaan, daar komt dan een controle op", legt CFO Marcel Scholtes van Urban Interest uit. "Bij het laatste onderzoek kwamen er enkele op- en aanmerkingen van punten die we op moesten pakken. Daar zijn we mee bezig, maar dat kost tijd. Je moet offertes laten maken, werklieden zijn niet meteen beschikbaar. We willen het zo snel mogelijk oplossen."

Het winkelcentrum is echter niet onveilig, benadrukt hij. "Het zijn brede gangen en er zijn vijf uitgangen. Het brandmeldsysteem is pas nog afgegaan omdat iemand op het verkeerde knopje duwde en alles werkte prima." Volgens Hoogkamer vinden ook gemeenteraadsleden de gemeente te streng, maar 'lopen ze bij de gemeente tegen een dichte deur aan'.

Reactie gemeente
De gemeente zegt tegen Omroep Brabant dat ze 'genoodzaakt is handhavend op te treden'. "Bij controles van de brandweer zijn gebreken aan het licht gekomen in de brand-en vluchtveiligheid. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het pand om te zorgen dat de veiligheidsinstallaties in het gebouw goed functioneren en gecertificeerd zijn. Dit is nu niet het geval. We begrijpen dat dit voor de ondernemers vervelend is, maar deze handhaving is in het belang van de veiligheid van zowel de bezoekers als de ondernemers van het winkelcentrum."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!