TOP Oss speelde als enige nog nooit in Eredivisie: 'Maar niet ambitieloos'

13 september om 19:00 • Aangepast 26 september om 02:02
nl
TOP Oss is de enige Nederlandse profclub die nog nooit in de Eredivisie heeft gevoetbald. Er zijn ambities, maar promotie naar het hoogste niveau lijkt er op korte termijn nog niet van te komen. Wel doet de club er alles aan om het imago te verbeteren. "Ik hoor ook weleens lacherige reacties, maar dat verandert als mensen hier zijn geweest", zegt algemeen directeur Bas van Rossum
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Langs het trainingsveld valt direct het geluid van een drone op. "Sinds dit seizoen worden er iedere training beelden vanuit de lucht gemaakt. Die beelden en data worden uitgelezen, zodat we een compleet beeld van een speler hebben", zegt Van Rossum.

Het is één van de stappen die TOP Oss zet richting een betaald voetbalclub van deze tijd. "De buitenwacht verwacht bijvoorbeeld dat er bij een profclub altijd ontbijt en lunch is voor spelers, dat er een fulltime fysiotherapeut is, een mental coach en dat er veel wordt gedaan op het gebied van video en data. Dat was hier niet zo. Vorig seizoen zijn we daar pas voorzichtig mee begonnen. Een wensenlijstje voor meer is aanwezig, maar we zijn op de goede weg."

"Iedereen kwam onder z'n steen vandaan."

Met Sjors Ultee werd een nieuwe trainer aangesteld. Na drie wedstrijden stond TOP Oss zelfs bovenaan. "Dan ontstaat er veel reuring rondom de club, het lijkt wel of iedereen in de voetbalwereld onder z’n steen vandaan kwam. De Teletekstpagina heb ik wel vijftig keer doorgestuurd gekregen."

Die reuring is wat Van Rossum graag wil bereiken met TOP Oss. De sportieve doelstelling is echter een voorzichtige, want nergens wordt gesproken over de play-offs. "Ambitieloos? Verre van zelfs. Natuurlijk willen we beter presteren dan vorig seizoen. Maar het gaat erom dat de club stappen blijft maken, op het veld en daarbuiten."

"Spelers, staf maar ook medewerkers en vrijwilligers krijgen de kans om zich te ontwikkelen. De videoscout is bijvoorbeeld hier op vrijwillige basis. Er waren 176 reacties op onze vacature, dat zegt veel. Dat wij een springplank zijn in de carrière van mensen, heeft vervolgens aantrekkingskracht op anderen."

TOP Oss-directeur Bas van Rossum (foto: Ronald Goudberg).
TOP Oss-directeur Bas van Rossum (foto: Ronald Goudberg).

De tegenvallende publieke belangstelling is wel waar de algemeen directeur mee worstelt. "De hoofdtribune is bij ons goed gevuld, maar de camera staat op de overkant gericht waar minder mensen zitten. Dat was een grijze tribune, maar samen met supporters hebben we er iets moois van gemaakt. Met allerlei acties proberen we meer leven in de brouwerij te krijgen. Structureel willen we richting de drieduizend toeschouwers."

"We doen niet onder voor de middenmoot."

De directeur begon in 2002 als stagiair bij TOP Oss en vervolgens bleef hij er als werknemer hangen tot 2005. Daarna ging hij aan de slag bij NEC en Ajax. Wat er nu allemaal kan, is niet te vergelijken met vroeger. "Daarin doen we niet onder voor de middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie. Van een gym, een gymzaal waar we binnen kunnen trainen, zwembad voor het herstel, de samenwerking met een hotel tot een eigen foundation. Mensen zijn verrast als ze hier voor het eerst zijn. We groeien op alle vlakken."

De groei van een club valt of staat wel met de begroting. Die van TOP Oss behoort tot de kleinste clubs. “Er zijn nog volop verbeterpunten. Bij iedere investering vragen we ons af of het van belang is. Met TOP Oss willen we het gat in de begroting verkleinen en doorgroeien als moderne volwaardige betaald voetbalclub. Als financieel gezonde club willen we dat de Osse regio trots is.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Sjors Ultee is sinds het nieuwe seizoen trainer van TOP Oss, nadat hij eerst tijdelijk afscheid nam van de voetballerij

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!