Fraser snapt emoties van RKC-fans: 'Maar moeten wel realistisch blijven'

vrijdag om 20:30 • Aangepast maandag om 13:47
nl
Voor de supporters van RKC Waalwijk zijn de derby's tegen Willem II de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Het duel komende zondagmiddag in Tilburg is bovendien beladen vanwege de stand op de ranglijst. RKC Waalwijk is de enige ploeg in de Eredivisie die nog puntloos is en dus is er ontevredenheid bij de eigen aanhang. Trainer Henk Fraser: "Ik snap de emotie bij onze supporters. De club zit in hun hart."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Vier wedstrijden gespeeld, nul punten. De eerste witte zakdoekjes waren al vroeg in het seizoen te zien bij de supporters van RKC Waalwijk. "In de voetbalwereld wordt er niet naar argumenten gekeken, maar naar de stand. We moeten echter wel realistisch blijven. AZ en PSV zijn sterke ploegen, niemand mag verwachten dat wij die zomaar wegtikken. Tegen Go Ahead Eagles hadden we te maken met een vroege rode kaart. Tegen FC Groningen vond ik dat we het niet goed deden met z'n allen."

Volgens Fraser liggen emoties en realisme ver uit elkaar. "Ik snap goed dat fans doodziek zijn van de resultaten. Als we echter naar de laatste jaren kijken, dan was er één seizoen (2022/2023) waarin RKC Waalwijk als negende eindigde. De andere seizoenen lukte het de club - los van het coronajaar - pas vlak voor het einde of op de laatste speeldag om zich te handhaven."

Op basis van dat ene jaar is er volgens Fraser een heel ander verwachtingspatroon ontstaan. Realistisch is het wat hem betreft echter niet. "Al vind ik dat we ons vorig jaar eerder veilig hadden kunnen spelen", geeft hij aan. "Handhaving is ook dit seizoen ons doel, waarbij we weten dat ieder duel zwaar is voor ons."

"Het heeft tijd nodig, maar het gevoel is goed."

In paniek is Fraser echter allerminst. Al zittend aan tafel in het Mandemakers Stadion vertelt de in Maren-Kessel woonachtige trainer over de progressie die hij dagelijks ziet op het veld. "Er zijn een aantal spelers bijgekomen, met deze groep gaan we het doen. Dat heb je ieder jaar bij RKC, een team met nieuwelingen moet aan elkaar wennen. Dat heeft tijd nodig, maar het gevoel is op zich goed. Alleen moet de progressie er in wedstrijden nog uit gaan komen."

LEES OOK: Kansloze nederlaag, oliedomme rode kaart en ontevreden supporters.

Binnen de spelersgroep voelt de trainer geen onrust. "Wij moeten ons geen negativiteit aan laten praten. Het is belangrijk om als groep dicht bij elkaar te blijven. Daar slagen we goed in en er wordt hard gewerkt."

"Steun van het publiek is een extra stimulans."

Tegen Willem II kan Fraser beschikken over een zo goed als fitte selectie. "Er komen een aantal spelers terug van schorsingen en blessures. Ook de internationals zijn er weer bij, maar die hebben toch een aantal interlands en reistijd in de benen. Wij kijken in ieder geval uit naar zondag, waarin veel supporters meegaan. Ik heb als speler en trainer meer derby's meegemaakt, dan is de steun van het publiek een extra stimulans."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!