Op WK zien spelers cornhole grootse sport worden: 'Wordt Olympisch'
Op zondagmorgen is het WK cornhole nog in volle gang. "We moeten zo de baan weer op voor de dubbels, maar ik kan wel even praten", zegt de 68-jarige Karel Sleegers uit Deurne. Volgens hem is cornhole de snelst groeiende sport in Europa.
De regels van cornhole zijn simpel. Twee houten planken liggen precies 8,23 meter van elkaar af. Aan elke kant staat een speler met vier zakjes gevuld met maïs (de 'corn'). Om beurten gooi je een zakje naar het gat in de plank. "Als je het zakje in het gat krijgt, scoor je drie punten, blijft hij op de plank liggen, krijg je er alsnog één punt bij", legt Karel uit. De punten worden opgeteld en het team of de speler (het spel kan alleen of in tweetallen). Wie het eerst bij de 21 punten heeft, wint.
"Het is een verslavende sport."
En dat spelletje is super verslavend, vindt Karel. Hij is helemaal weg van de sport. "Het lijkt eenvoudig, maar er echt goed in worden vergt veel training", zegt hij. Toch kan iedereen het spelen, ook beginners: "We staan vaak op de markt in Deurne en nodigen voorbijgangers uit om ook een gooi te doen. In het begin vinden ze dat spannend, maar eenmaal de smaak te pakken, kunnen ze niet meer stoppen.
Karel ontdekte cornhole een tijdje geleden in Duitsland. Daar kreeg hij twee planken en wat zakjes mee naar huis. "Ze zeiden: 'Start een team in Nederland, en over een paar jaar spelen we Nederland tegen Duitsland.' En dat is gebeurd", vertelt Karel lachend.
Hij richtte de club Zakkensmijters Walsberg (ZSW) op als eerste club in Nederland. Inmiddels wordt op meer plekken gespeeld en is er zelfs een bond (NCHB). "Zij proberen nu, samen met andere landen, cornhole een Olympische sport te maken."
"Cornhole heeft een beetje een oubollig imago, maar op het WK zie je veel jonge vrouwen."
En nu gooien ze zichzelf dus ook naar het WK, samen met wat andere spelers uit onder andere Limburg. "Er zijn zeventien landen", vertelt Karel. "de Verenigde Staten en Canada zijn echt heel sterk, dat is gaaf om te zien". Tijdens de kwalificatieronden op zaterdag kwam Nederland in de B-poule terecht, een lager niveau dan de A-poule met landen als de VS en Canada. "We werden nét tweede in de finale", zegt Karel.
Karel is niet de enige Brabander die meedoet, hij vertegenwoordigt de Deurnse club samen met de 23-jarige Fleur. "In Nederland heeft cornhole een beetje een oubollig imago, maar op het WK zie je veel jonge vrouwen uit andere landen die (semi)prof zijn", zegt zij vrolijk. Inmiddels is ze ambassadeur voor de sport in Nederland.
Dan is het tijd voor Karel en Fleur om de baan op te gaan. Zondag, de laatste dag van het WK, worden de dubbels gespeeld.