Gunnar redt vrouw in Vietnam, familie bedankt hem met envelop vol geld

zondag om 13:12 • Aangepast maandag om 15:42
nl
Gunnar uit Oosterhout heeft tijdens zijn vakantie in Vietnam het leven van een vrouw gered die bijna verdronk. Terwijl hij op het strand zat, zag hij haar in de problemen komen. “Ze was in het water aan het pootjebaden, ondanks de zwarte vlag die aangaf dat zwemmen verboden was,” vertelt de 53-jarige Gunnar Duijts.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Gunnar was zondagochtend vroeg wakker. Terwijl zijn vrouw nog sliep ging hij op het strand zitten. Naast hem zat een jonge vrouw, vertelt hij vanaf zijn vakantieadres in Vietnam. "Ze besloot om het water in te gaan. Dat vond ik vreemd want in mijn ooghoek had ik een zwarte vlag zien wapperen", herinnert hij zich.

Een tijdje stond ze gewoon in het ondiepe water, maar toen Gunnar nog een keer opkeek zag hij haar de zee ingetrokken worden: "Ze begon te zwaaien en te roepen, en even later ging ze kopje onder."

"Het ging ineens heel snel."

Hij twijfelde geen moment en rende het water in. Hoewel er mensen op het strand waren, reageerde niemand. "Het eerste stuk is ondiep, maar daarna wordt het opeens dieper en neemt de stroming toe," legt hij uit. Hij vermoedt dat de vrouw niet goed kon zwemmen. Terwijl zij verder de zee in werd gesleurd, wist Gunnar haar vast te grijpen.

"Het ging heel snel, ik dacht helemaal niet na over mijn actie", zegt hij. Eenmaal in het water kwam er ook meer hulp "Een hotelmedewerker gooide een reddingsboei en zo zijn we samen terug naar de kust gezwommen.”

Nadat ze veilig aan land waren gekomen, ging Gunnar terug naar zijn vrouw Nathalie, die nog lag te slapen. Die geloofde in eerste instantie niet dat het zo heftig was geweest. "Tot de familie van de drenkeling bij ons op de kamer klopte met een envelop vol geld', vertelt hij vol ongeloof.

"Er zijn veel grotere helden dan ik"

Een paar uur na de actie beseft Gunnar dat het ook heel anders had kunnen aflopen. "Ik besef nu dat ik ook had kunnen verdrinken", slikt hij. "Ik ben 1,93, werk in de bouw en heb al mijn reddingsdiploma's, maar ik merkte ook dat het in de zee heel anders is. Die geeft en neemt. Als ik er niet was geweest, was ze denk ik verdronken."

De vrouw heeft geen verwondingen overgehouden aan de gebeurtenis. “Ze heeft me meerdere keren bedankt en we moesten samen op de foto. Dat hoeft voor mij niet, maar een beetje trots was ik wel", geeft hij toe. "Ik heb haar nog wel even gewezen op de zwarte vlag", lacht hij.

De man uit Oosterhout blijft bescheiden over zijn daad. “Mijn vrouw en ik hebben er een biertje op gedronken, maar je moet het ook niet groter maken dan het is. Er zijn veel grotere helden dan ik.”

Gunnar kreeg een bedankje van de vrouw en haar familie  (privéfoto)
Gunnar kreeg een bedankje van de vrouw en haar familie (privéfoto)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!