Rechtszaak tegen Frits van Eerd vandaag van start: hier gaat de zaak over

maandag om 08:00 • Aangepast dinsdag om 11:13
nl
In de rechtbank in Assen begint maandagmiddag de strafzaak tegen de voormalige Jumbo-topman Frits van Eerd. Het gaat om een regiezitting waarin onder meer de stand van het onderzoek aan bod komt. Ook wordt mogelijk bekend wanneer de zaak inhoudelijk behandeld kan worden. Hier gaat het vandaag over.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte eerder al bekend Van Eerd in ieder geval te vervolgen voor corruptie en valsheid in geschrifte. Mogelijk komt daar nog witwassen bij.

De zitting vindt plaats in Assen, omdat de hoofdverdachte, oud-coureur Theo E., uit Drenthe komt. Het onderzoek naar de twee verdachten wordt dan ook aangestuurd door het OM in Noord-Nederland.

LEES OOK: Frits van Eerd: supermarktbaas, coureur en crimineel?

Inval huis Van Eerd
De autoriteiten deden in september 2022 een inval in het huis van Van Eerd in Heeswijk-Dinther. De actie maakte deel uit van een onderzoek naar witwassen waarbij E. de hoofdverdachte is. Volgens het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan belastingfraude, valsheid in geschrifte en niet-ambtelijke corruptie.

Bij de doorzoekingen van het huis van Van Eerd werden belastend bewijs en ongeveer twee ton in beslag genomen. Vorige week werd bekend dat er in een vriezer van een kantoor van Racing Team Nederland, op het terrein van de hoofdvestiging van Jumbo in Veghel, ruim 75.000 euro lag. Op een andere plek in het kantoor werd nog eens 175.000 euro aangetroffen.

Eerder maakten we deze video over Frits van Eerd:

Wachten op privacy instellingen...

Mogelijk ook beschuldigd van witwassen
Meerdere bronnen hebben aan het Financieele Dagblad bevestigd dat Van Eerd ook voor witwassen zal worden aangeklaagd. Zijn advocaat wilde de verdenking ‘niet bevestigen of ontkennen’, het OM zou op zitting een nadere toelichting geven.

Van Eerd is na zijn arrestatie niet meer teruggekeerd in het bestuur van Jumbo. Ook verscheen hij tot voor kort niet meer in het openbaar. Wel meldde hij zich onlangs voor een rechtszaak in Den Bosch. Zijn voormalige compagnon E. wilde meer geld zien voor een sportauto, die Van Eerd van de autohandelaar had gekocht. De rechter dacht er anders over: deze zaak is voor de ex-topman van Jumbo in ieder geval positief afgelopen.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Autodealer krijgt geen geld van Frits van Eerd voor kostbare klassieker

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.