Grensoverschrijdend gedrag op Kindcentrum: 'Zo normaal mogelijk opstarten'

maandag om 20:00 • Aangepast dinsdag om 11:25
nl
Na drie meldingen over grensoverschrijdend gedrag, het op non-actief stellen van een onderwijsassistent en een onderzoek door de zedenpolitie, probeert Kindcentrum Mondomijn in Helmond deze maandag 'zo normaal mogelijk' op te starten. De medewerkers stellen, met hulp van de ouders, alles in het werk om de rust na een tumultueus weekend te herstellen. De zorg voor de kinderen geniet voorrang, zo benadrukt Ingeborg Schrama, bestuursvoorzitter van QliQ Primair.

Rust kunnen ze zeker gebruiken in Brandevoort. Zaterdagavond zorgde een brief aan de ouders van basisschoolkinderen voor ophef in de Helmondse wijk. In het schrijven meldt de schoolleiding dat er verdenkingen zijn tegen een onderwijsassistent van Kindcentrum Mondomijn. Hij zou volgens drie meldingen zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De medewerker die van doen heeft met kinderen tussen de 7 en 12 jaar is op non-actief gesteld. De zedenpolitie onderzoekt de zaak.

En terwijl dat onderzoek loopt, probeert Ingeborg Schrama het hoofd koel te houden. "Het is ontzettend heftig om die meldingen te krijgen. Je gaat meteen in een soort regelmodus. Omdat je de zorg hebt voor de kinderen, het team en de ouders. Op dit moment is mijn agenda gevuld met doen wat nodig is, voor wie het ook nodig heeft", aldus de bestuursvoorzitter.

Dat zijn behalve de kinderen en hun ouders ook de medewerkers van Mondomijn. "We zijn zondag bij elkaar gekomen om samen even stil te staan bij de situatie. Collega's vonden veel steun bij elkaar. Vervolgens hebben we nagedacht hoe we voor onze kinderen deze maandag zo normaal mogelijk konden starten. Wat is nodig om onze kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen?"

"Het enige dat je kunt doen, is het serieus nemen."

Het overleg heeft er mede voor gezorgd dat de eerste schooldag van de week 'zoals gebruikelijk' oogde. Schrama: "Fijn dat ouders ons en de kinderen hebben geholpen om rustig de school binnen te komen. Om alles zo normaal mogelijk te laten verlopen. We zijn daarna de dag begonnen met een kringgesprek in de klas. Zoals we altijd doen."

Waar Mondomijn in alle kalmte opstart, gaat het achter de schermen voor de bestuursvoorzitter in razend tempo verder. "Het verwerken van de meldingen is op veel niveaus ingewikkeld. Het enige dat je kunt doen, is het serieus nemen. Stap voor stap mensen informeren, de lijntjes kort houden en alles in het kader van het onderzoek zo zuiver mogelijk proberen te houden", aldus de bestuursvoorzitter.

 Ingeborg Schrama, bestuursvoorzitter van QliQ Primair. (foto: Omroep Brabant).
Ingeborg Schrama, bestuursvoorzitter van QliQ Primair. (foto: Omroep Brabant).

"We zijn in overleg met de gemeente, politie en heel nadrukkelijk ook met het team en de ouders. We kijken wat er de komende dagen gaat spelen. Afhankelijk van de hulp die nodig is, gaan we die organiseren. Samen met gemeente en politie kijken we ook welke de juiste stappen zijn gedurende dit onderzoek."

"Sta open voor de signalen en verhalen van je kind."

De bestuursvoorzitter van scholenkoepel QliQ Primair speelt nog met de gedachte om een bijeenkomst voor de ouders te houden. Daar is nog geen besluit over genomen. "Voor nu is het advies: sta open voor de signalen en verhalen van je kind en probeer het dan ook zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen. Het is heel logisch dat ouders zich zorgen maken, maar het is in het belang van iedereen om alles zo zuiver mogelijk te houden. Zodat ook de goede vragen kunnen worden gesteld."

Vanwege het onderzoek kan ze niet zeggen of er nog meer meldingen zijn binnengekomen. Over de aard en inhoud van de drie tot nu toe bekende meldingen wil de bestuursvoorzitter ook niets kwijt. "De collega die op non-actief is gezet, werkt al enige jaren voor ons. Het onderzoek ligt in handen van de politie. Het helpt niets en niemand als ik daar nu inhoudelijk op in ga."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Politie onderzoekt grensoverschrijdend gedrag van onderwijsassistent

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!