BRABANT BEVRIJD

Militair spektakel met veel knallen om bevrijding te herdenken

dinsdag om 14:28 • Aangepast gisteren om 10:43
nl
De Vlagheide in Eerde en het luchtruim daarboven zijn dinsdagmiddag toneel van een spectaculaire militaire demonstratie. Dat gebeurt op historische grond want precies tachtig jaar geleden landde hier de 101e Airborne Divisie. De Amerikaanse eenheid is er nu weer. Zonder vijand en echt geweld maar wel met helikopters en veel lawaai. Hier volg je de herdenking live
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Aan het begin van de middag van zondag 17 september 1944 kwam de '101st Airborne Division' hier op de Vlagheide aan parachutes uit de lucht vallen. De Vlagheide was voor de Amerikanen' Dropzone A'. Ook bij Veghel, Son en Heeswijk Dinther daalden de bevrijders af van deze divisie.

Bij Grave sprong de 82e Airborne Divisie, net als in de regio Nijmegen. Bij Arnhem waren de Britse droppings. Bij elkaar duizenden parachutisten. Het is nog steeds de grootste luchtlanding aller tijden.

Helikopters
Op de plek bij Eerde waar het allemaal gebeurde, is er deze dinsdag opnieuw spektakel. Weer met die 101e Airbornes. De Amerikanen tonen nu wat ze kunnen met modern materieel, zoals Black Hawk en Chinook-helikopters. Ze werken samen met de 11 Luchtmobiele Brigade. een snelle gevechtseenheid met kazernes in Schaarsbergen en Assen.

Zo'n 120 soldaten laten zien hoe ze een oefenvijand uitschakelen. De gemeente Meijerijstad waar Eerde onder valt, is gastheer en wil zo graag stilstaan bij de bevrijding. De gemeente waarschuwt wel voor het lawaai van de heli's en het geknal met oefenmunitie.

Amerikaanse Airbornes na een landing (foto: 101 Airborne Div)
Amerikaanse Airbornes na een landing (foto: 101 Airborne Div)

Bevrijding
Precies 80 jaar geleden markeerden de parachutistenlandingen van de 101st Airborne Division het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland. Eerde noemt zich het eerste bevrijde dorp van Noord-Brabant.

Voor mensen die heel dichtbij willen komen is een kaartje nodig. De gemeente Meijerijstad waar Eerde onder valt werkt met gratis toegangskaarten.

Op de nabijgelegen Vlagheide aan de Dakotaweg is een basecamp opgebouwd. Dat is tot en met 22 september open. Er staan zo'n 200 legervoertuigen en andere historische voertuigen, en er zijn allerlei activiteiten. Zo is er de hele week voor 3000 scholieren een programma.

LEES OOK:

Deze week zijn er bevrijdingsactiviteiten: dit is er te doen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!