Dit is de nieuwe Champions League: PSV trapt verfrist kampioenenbal af

dinsdag om 10:17 • Aangepast gisteren om 09:52
nl
Een primeur voor PSV: de Eindhovenaren trappen dinsdagavond in Turijn de vernieuwde groepsfase van de Champions League af. Het duel met Juventus is het eerste in zijn soort. De nieuwe Champions Leaguestructuur is zelfs voor doorgewinterde voetbalkenners even wennen, dus hoe zat het ook alweer?
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De traditionele poulefase in de Champions League, met acht poules met daarin ieder vier ploegen, is niet meer. Dat is ook gelijk de grootste wijziging: vanaf dit seizoen zitten 36 teams in één grote poule. Dat zijn vier ploegen meer dan voorheen. En in die grote poule speelt iedere club acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders.

Teams nog steeds verdeeld
Dat betekent niet dat je als PSV met wat pech alleen maar tegen hele goede teams moet spelen. Nee, er zijn tijdens de loting nog steeds regels die de teams netjes verdelen. Net als voorheen worden ploegen in potten gestopt die zijn ingedeeld op basis van kwaliteit. Ieder team speelt vervolgens twee wedstrijden tegen twee tegenstanders uit elk van de vier potten. In pot 1 zitten de beste clubs, en in pot 4 de mindere goden.

De loting voor de Champions League is nu natuurlijk al geweest. Eind augustus lootte PSV, dat zelf in pot 3 zat, voor het eerst acht Europese tegenstanders. De Eindhovenaren nemen het thuis op tegen Liverpool, Shakhtar Donetsk, Sporting CP en Girona. En ze moeten op bezoek bij Paris Saint Germain, Rode Ster Belgrado, Stade Brest en vanavond dus Juventus in Turijn.

Dit is het speelschema van PSV in de Champions League:

Dinsdag 17 september om 18:45: Juventus – PSV

Dinsdag 1 oktober om 21:00: PSV - Sporting CP

Dinsdag 22 oktober om 21:00: Paris Saint-Germain - PSV

Dinsdag 5 november om 18:45: PSV - Girona FC

Dinsdag 27 november om 21:00: PSV - Shakhtar Donetsk

Dinsdag 10 december om 21:00: Stade Brest - PSV

Dinsdag 21 januari om 21:00: Rode Ster Belgrado - PSV

Dinsdag 29 januari om 21:00: PSV - Liverpool

Door deze nieuwe structuur verandert ook de lengte van de eerste fase van het toernooit. Voorheen was voor de winterstop al duidelijk welke ploegen naar de knockout-fase van de Champions League gaan. Omdat er nu geen 32 maar 36 teams meedoen, duurt deze nieuwe structuur langer. In januari staan er om precies te zijn nog twee wedstrijden voor ieder team op het programma.

Dat betekent dat iedere ploeg voortaan automatisch ‘overwintert’ in Europa, zo ook PSV. PSV speelt op 21 januari uit tegen Rode Ster Belgrado. Een week later komt Liverpool op bezoek in Eindhoven. Als die twee wedstrijden erop zitten wordt na acht speelrondes de balans opgemaakt in de nieuwe grote poule.

LEES OOK: Bij PSV verwachten ze spektakel bij start van de Champions League

De eerste acht ploegen zijn zeker van de achtste finale. De nummers 9 tot en met 24 nemen het onderling tegen elkaar op voor een plek bij de laatste zestien teams. Voor de onderste twaalf ploegen in de poule zit het avontuur er direct op. In het verleden gingen de nummers drie van de poules door naar de Europa League, maar dat vangnet is nu verdwenen.

Kortom: de druk staat er in Europa op bij de Eindhovenaren. Voor deze dinsdagavond in Turijn is het een meevaller dat coach Peter Bosz een beroep kan doen op Noa Lang. Hij is weer fit. De Eindhovenaren wisten vorig seizoen de poulefase bovendien te overleven. PSV kwam tot de achtste finales in de Champions League, waarin het team werd uitgeschakeld door Borussia Dortmund.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!