Brandje in kapel heeft grote gevolgen: 'Triest vandalisme'

dinsdag om 13:55 • Aangepast donderdag om 11:26
nl
Als koster van een kerk kun je het nodige op je bordje krijgen. Maar het gedoe waarmee Raymond Roelofs uit Mill de afgelopen dagen werd geconfronteerd, daar zit hij niet bepaald op te wachten. Er was een brandje gesticht in de Mariakapel. Het leidde tot een hoop rompslomp en het kostte vrijwilligers uren om de kapel en de aangrenzende Sint Willibrorduskerk schoon te maken. “Mensen gaan naar een kerk of kapel voor een rustmoment of troost, niet voor vandalisme.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Raymond Roelofs (68) is sinds vorig jaar onbezoldigd koster van parochie De Goede Herder. Tot zijn vele taken behoren onder meer het openen en op slot doen van de buitendeur van de Mariakapel.

“Verdrietig gewoon, overal asresten en roetaanslag.”

Afgelopen vrijdag was dat niet anders. Toen hij rond vijf uur de kapel nog één keer wilde inspecteren voor het sluiten van de deur, geloofde hij zijn ogen niet. Roelofs somt op: “Verdrietig gewoon. Op het kaarsenrek onder het Heilig-Hartbeeld lag een stapel asresten van in brand gestoken papier. Op het rek en op de vloer lagen gesmolten, kleverige resten van tien waxinelichtjes die onbruikbaar waren geworden. Daarnaast zat er roetaanslag op het beeld en het voetstuk waarop het rust, en de muur naast het beeld was zwartgeblakerd.”

Dat was nog niet alles: “In de Mariakapel en in de grote kerkruimte, waarmee de kapel in verbinding staat, hing een rooknevel. Ik rook ook een brandlucht. Ik heb het gebouw anderhalf uur laten ventileren en ondertussen heb ik pastoor James G. Joseph erbij gehaald. We hebben de politie niet meteen gebeld omdat de schade klein leek en ik haar hiermee niet wilde lastigvallen. Op zaterdag bleek echter dat de kapel en de gehele kerk gereinigd moesten worden, omdat er overal roetdeeltjes waren neergedaald: op de banken, het altaar, het tabernakel, noem maar op. Gelukkig kon de mis nog doorgaan.”

Van de dader(s) ontbreekt elk spoor. Roelofs kan slechts gissen: “Het is deze week kermis, misschien waren het bezoekers van de kermis. Of jongeren die stoer wilden doen. Verder dan vermoedens kom ik niet. In het weekend lukte het niet om digitale aangifte te doen. Ik heb vandaag de secretaresse gevraagd contact op te nemen met de politie. Het is belangrijk dat zij hiervan op de hoogte is, vooral omdat recent in Wijchen en Gennep op vergelijkbare wijze vandalisme is gepleegd.”

"Kapel is er om Maria om troost te vragen, niet voor vandalen."

Maandag waren er negen trouwe vrijwilligers nodig om zowel de kapel als de kerk helemaal schoon te krijgen. Ze hadden er drie uur voor nodig. Roelofs begrijpt niet waarom iemand zo'n ellendige situatie zou willen veroorzaken. “De financiële schade valt mee, maar mensen gaan naar een kerk of kapel voor een moment van rust. Om een kaars aan te steken, verdriet te verwerken of de Heilige Maria om troost te vragen, niet voor vandalisme.”

De koster hoopt dat het bij deze eenmalige daad blijft. Door het brandje zullen de kerk en de kapel deze week niet alleen tijdens de kermis dicht blijven, wat gebruikelijk is, maar ook op woensdag en donderdag. Roelofs: “Triest dat dit nodig is. Daarna zien we verder.”

De kerk ziet er weer picobello uit (foto: Raymond Roelofs).
De kerk ziet er weer picobello uit (foto: Raymond Roelofs).
De kapel is weer brandschoon (foto: Raymond Roelofs).
De kapel is weer brandschoon (foto: Raymond Roelofs).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!