Juliet schaamde zich voor Chinese komaf, nu zet ze er een festival voor op

dinsdag om 19:30 • Aangepast dinsdag om 20:53
nl
Met haar Chinese afkomst was Juliet Wong haar hele leven maar weinig bezig. Maar op het moment dat ze in een scheiding lag met haar man, kwam daar verandering in. Voor het eerst staat Juliet nu stil bij haar identiteit en de rol die deze speelt in haar leven. Daarom zet ze in Eindhoven een speciaal festival op voor een deel van haar leven waarvoor ze zich lange tijd juist schaamde. "We moeten de cultuur overbrengen op een nieuwe generatie, voordat die verloren gaat."
Profielfoto van Kamiel Visser
Geschreven door

"Onze scheiding kwam als een klap voor mij," blikt Juliet terug op de periode in haar leven die haar zelfontwikkeling in gang zette. "Nooit eerder was ik bezig met mijn karaktertrekken of de manier waarop ik mezelf opstelde, maar toen mijn partner en ik uit elkaar gingen, begon dat te veranderen. Dat was voor mij een reden om mezelf aan te sluiten bij een zelfontwikkelingsprogramma."

"Ik was nooit bezig met mijn afkomst en ontweek het zelfs."

"Een van de opdrachten was om iets terug te geven aan je gemeenschap. Ik had geen idee wat ik moest doen. Ik wist alleen dat ik het niet over de Chinese gemeenschap wilde hebben," blikt de 41-jarige Wong terug. "Ik was nooit bezig met mijn afkomst en ontweek het zelfs. Zolang ik niet in de spiegel keek, was ik gewoon een Nederlander. Ik had weerstand om het Chinese deel van mezelf te tonen."

Toch besluit Wong de uitdaging aan te gaan en haar Aziatische roots te verkennen. "Ik wilde iets teruggeven aan de gemeenschap en ben gewoon rond gaan bellen over mijn idee voor een festival over de Chinese cultuur. Samen met anderen heb ik het idee geperfectioneerd, en vanuit daar is het balletje gaan rollen."

Binnen korte tijd doet het verhaal over het Maan Festival, zoals het evenement heet, de ronde in Eindhoven. Van het een komt het ander, en al snel staat er een heus festival op poten. Het aantal bezoekers dat wordt verwacht loopt al snel op.

Juliet als kind
Juliet als kind

"Blijkbaar is er bij meer mensen behoefte om de Chinese cultuur over te brengen. De eerste generatie wordt ouder en er dreigt een hele geschiedenis verloren te gaan. Dat moeten we voorkomen, en dat is precies waar dit festival om draait," licht Wong toe. "Het zou doodzonde zijn als de Chinese keuken verloren gaat of als verhalen niet meer verteld kunnen worden."

"Mijn opvoeding verschilde denk ik wel iets van die van de gemiddelde Nederlander."

En terwijl het festival steeds grotere en serieuzere vormen begint aan te nemen, leert Juliet ook steeds meer over zichzelf. "Ik heb geleerd waarom ik sommige dingen doe zoals ik ze doe. Een groot deel van mijn identiteit heeft te maken met hoe ik ben opgevoed. Mijn ouders zijn van Chinese afkomst en vanuit Singapore naar Nederland verhuisd en mijn opvoeding verschilde denk ik wel iets van die van de gemiddelde Nederlander. Dat heeft zich vertaald naar wie ik nu ben."

Voor Juliet is het festival extra bijzonder omdat ze tijdens het evenement het gesprek aangaat met haar ouders over haar jeugd. "Ik heb mijn Chinese roots kunnen omarmen, maar ik mis een connectie met mijn ouders. Ik weet zelfs niet precies wanneer ze naar Nederland zijn gekomen. Wat waren hun dromen toen ze hier aankwamen? Het is een drempel voor mij omdat verbinding me nooit is aangeleerd."

Juliet als volwassen vrouw (Foto: Mirella Sleenhoff)
Juliet als volwassen vrouw (Foto: Mirella Sleenhoff)

Op het Maan Festival worden zeker 350 bezoekers verwacht, van maar liefst 67 verschillende families. "Het is echt de bedoeling dat families met verschillende generaties komen. Op die manier kunnen we kennis delen. Mijn kinderen, broer en zus komen ook. Vanwege de overweldigende respons heb ik de aanmeldingen zelfs moeten sluiten. Het festival zit vol."

En als het festival voorbij is? "Dan is voor mij het einde nog niet in zicht," zegt Juliet. "Uiteindelijk wil ik een cultuurhuis oprichten in Eindhoven, waar iedereen welkom is. Op die manier wil ik ervoor zorgen dat de Chinese cultuur nooit verloren gaat."

Het Maan Festival van Juliet Wong vindt plaats op zondag 22 september van 1 tot 5 uur 's middags bij evenementenlocatie Chinees Paviljoen You Ning. Er is onder andere aandacht voor Chinese dans, geneeskunde en kalligrafie. De inschrijvingen voor het festival zijn inmiddels gesloten, omdat het maximum aantal bezoekers is bereikt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!