PRINSJESDAG

Juf Sofie van de Waart over kabinetsplannen: 'Ik lees weinig oplossingen'

dinsdag om 17:55 • Aangepast gisteren om 12:05
nl
Sofie van de Waart uit Prinsenbeek volgt de plannen van het nieuwe kabinet op de voet. Als 'Juf Sofie' is ze de kartrekker van een onderwijsproject voor hoogbegaafde kinderen. Over de kabinetsplannen is ze kritisch: "Het is weinig concreet. Problemen worden wel benoemd, maar ik lees weinig oplossingen. Het lijkt alsof onderwijs niet belangrijk wordt gevonden."
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Van de Waart is onderwijsspecialist en zet zich in voor beter onderwijs, met name voor hoogbegaafde leerlingen. Eerder dit jaar won ze de Vrouw in de Media Award voor haar inzet voor kansengelijkheid in het onderwijs.

'Onderwijs is het krachtigste wapen'

Toen ze het regeerprogramma las dat vrijdag gepresenteerd is, viel haar meteen iets op. "Onderwijs staat in paragraaf 6b, en we delen een paragraaf met zorg. Dat zegt al genoeg. Onderwijs had paragraaf 1 moeten zijn, want de problemen in andere paragrafen worden opgelost als je het onderwijs op orde hebt." Ze citeert Nelson Mandela: "Onderwijs is het krachtigste wapen om de wereld mee te veranderen."

Het kabinet wil volgend jaar 430 miljoen euro bezuinigen op onderwijs, cultuur en wetenschap. Van de Waart is er niet blij mee: "Ik ben heel benieuwd wat die bezuinigingen voor effect gaan hebben. Ook voor kinderen in de zogenaamde 'krachtwijken', waar ik onlangs nog was. De gevolgen voor hen kunnen echt groot zijn."

"Helaas maken schoolbestuurders er vaak een potje van door iedereen in één klas te stoppen."

Inclusief onderwijs Over de situatie voor haar eigen werkgebied, onderwijs voor hoogbegaafde kinderen, is ze niet gerustgesteld. "Er staat niets over de praktijk. Op pagina 77 van de miljoenennota lees ik iets over passend onderwijs op een inclusieve manier, maar verder kan ik niets vinden."

Over die 'inclusieve manier' van passend onderwijs heeft ze wel een mening. "Dat is nu een nieuwe trend. Het houdt in dat kinderen met speciale behoeften op een reguliere school les krijgen. Helaas maken schoolbestuurders er vaak een potje van door iedereen in één klas te stoppen, en de leraar zoekt het maar uit." Volgens Van de Waart is dat niet de juiste manier. Je zou binnen één gebouw meerdere klassen en gespecialiseerde leerkrachten moeten hebben.

"In Nederland hebben we zo'n 15.000 kinderen die niet naar school gaan."

Er zijn ook passages die de onderwijskundige wel bevallen, zoals het feit dat de schoolmaaltijden blijven en de aandacht voor basisvaardigheden als lezen en rekenen. Ze juicht het toe dat er meer structureel geld beschikbaar komt in plaats van incidentele uitdelingen. Ook heeft ze alle vertrouwen in Mariëlle Paul, de VVD-staatssecretaris van Onderwijs. "Ze is heel goed en intelligent."

Dat projecten als het hare kunnen blijven bestaan, vindt ze essentieel. "In Nederland hebben we zo'n 15.000 thuiszitters, kinderen die niet naar school gaan. Ongeveer een derde daarvan is hoogbegaafd, dat is een enorm aandeel. Mijn project loopt goed, maar het hangt van losse subsidies aan elkaar." Of de belofte voor meer structureel geld ook haar project ten goede zal komen, blijft de vraag.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Sofie won de Vrouw in de Media Award dankzij inzet voor hoogbegaafde kinderen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!