Video

Nul opgevoerde fatbikes bij controle, politie houdt rekening met truc

woensdag om 12:42 • Aangepast gisteren om 10:53
nl
De politie kijkt er zelf een beetje van op. Bij een verkeerscontrole die agenten dinsdagavond hielden in de straat Heksensdans in Breda, bleek geen enkele fatbike te zijn opgevoerd. Er wordt rekening gehouden met een truc van de fatbikers, die na de controle gewoon weer verder mochten. Dat gold niet voor een scooterrijder (17) die waarschijnlijk onder invloed reed en werd opgepakt.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Van de tien fatbikes die op een speciale rollerbank getest werden, ging er geen enkele te snel. Het kan om brave burgers gaan, maar het is ook mogelijk dat de fatbikers een truc hebben uitgehaald om maar niet door de mand te vallen.

Volgens een politiewoordvoerster kan het zijn dat de app om de fietsen op te voeren een reset heeft gehad. Daarmee gaan de fatbikes terug naar fabrieksinstellingen en komen ze keurig niet boven de toegestane snelheid uit. "In principe is er bij zo'n controle genoeg tijd om dit te doen, voordat de fatbikes de rollerbank op gaan."

Het is in Nederland niet toegestaan om fatbikes op te voeren. Er staat een boete op van 310 euro. De setjes om de fietsen mee op te voeren zijn nog niet verboden. Er is wel een wet in de maak die dat moet regelen.

"We mogen niet zonder reden bij mensen in de telefoon kijken."

Tot die tijd kan de politie niet ingrijpen, ook niet als er een vermoeden is dat ze om de tuin wordt geleid. "We mogen niet zonder reden bij mensen in de telefoon kijken", vertelt de woordvoerster. "Maar we gaan wel kijken of we de fatbikes sneller op de rollerbank kunnen krijgen, zodat er minder tijd is om een reset uit te voeren."

De 17-jarige scooterrijder had geen geluk bij de controle. Hij reed waarschijnlijk onder invloed van drugs en werd aangehouden. De uitslag van een bloedtest moet daarover duidelijkheid geven.

DIT IS OOK INTERESSANT:

Te snelle fatbikes en speedpedelecs vallen door de mand met deze rollenbank

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!