'Stug doorgaan', zegt provinciebestuurder na presentatie miljoenennota
Voor economiegedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (VVD) is een aantal dingen al duidelijk: heel veel doelen blijven staan, en daar zal Brabant mee aan de slag blijven gaan. "Maar over het hoe, is nog veel onduidelijk", zegt de provinciebestuurder.
Dat de kabinetsplannen nog niet helemaal zijn uitgewerkt, begrijpt hij. En hij noemt het goed dat bijvoorbeeld de plannen op het gebied van woningbouw en infrastructuur worden doorgezet. En dat doelen voor natuur, klimaat en water blijven staan. En natuurlijk stemt de aandacht voor de Brainportregio in de miljoenennota hem positief.
"Maar we zien ook dat het financieel moeilijk gaat worden", geeft de gedeputeerde aan. "We voelen ons verantwoordelijk en die verantwoordelijkheid nemen we ook. Maar het Rijk kan ons niet met de handen op de rug gebonden het veld in sturen."
"Het beste voorbeeld daarvan is denk ik het schrappen van het transitiefonds." Een fonds van 24 miljard euro dat was bedoeld om de landbouw te verduurzamen en de natuur te verbeteren. "Dat was bedoeld om landelijke gebieden door de transitie te loodsen en niet alleen gericht op de agrarische sector."
"Als het Rijk met maatregelen komt, rekenen wij op geld."
De provincie heeft voor het komende jaar wel geld gekregen van het Rijk om die transitie, denk aan uitstootvermindering, natuurherstel en de verbetering van de waterkwaliteit, uit te voeren. En daar komt ze volgens Van Gruijthuijsen in 2025 'een heel eind mee'. Maar er is volgens hem 'structureel beleid en geld nodig om die hele transitie te volbrengen'. "En als het Rijk onderweg met maatregelen komt, dan rekenen wij erop dat we daar ook geld voor krijgen."
Ook de wens van de regering om meer grenscontroles uit te voeren stemt de gedeputeerde niet vrolijk. "We hebben een open economie. Van het vrije verkeer van mensen en goederen hebben we enorm veel profijt. Als we nu teruggaan naar de jaren 80 door de grenzen te sluiten, gaat dat onze economie schaden. Dit is geen goede zet voor het Brabantse bedrijfsleven."
Voor Van Gruijthuijsen is duidelijk dat Brabant niet veel keus heeft. "Brabant 'open houden', dat is wat dit college verbindt. En dat betekent dat we ons blijven inzetten voor natuurherstel, zodat we weer natuurvergunningen uit kunnen geven. En dat betekent ook dat we werk blijven maken van de aanpak van netcongestie, woningbouw en arbeidsmigratie. We blijven stug doorgaan met de ontwikkeling van Brabant."
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Brabant houdt vast aan natuurherstel: ‘De minister heeft ons ook nodig’
227 miljoen voor hulp aan PAS-melders: ‘Wat we graag willen kan niet’.