'Opa en oma' vangen al 2 jaar Oekraïners op: gemeente trekt stekker eruit
"Het lijkt wel alsof we een stel criminelen zijn, alsof we iets heel crimineels hebben gedaan", zegt Leon. Hij is ontzettend aangedaan door de brief van de gemeente. Een trillende stem, tranen in de ogen. "We zijn heel erg boos, dit is superonredelijk."
In de brief van de gemeente Dongen staat dat het stel, dat in 2022 in Dongen-Vaart een opvang opende voor Oekraïense vluchtelingen, per 1 oktober iedereen eruit moet hebben gestuurd. Voor alle 18 bewoners staat op een andere locatie, Glorieux, een bedje te wachten. Luisteren ze niet, dan hangt hen een dwangsom van 2000 euro per week boven het hoofd.
"Omdat de opvang langer duurt, kunnen we niet meer gedogen."
Volgens de gemeente is het tij gekeerd omdat zij twee jaar geleden nog wat soepeler met de regels om kon gaan. Ze moest snel handelen en had te maken met een crisis. "Maar omdat de opvang langer duurt, moeten we nu wel aan die reguliere wetgeving voldoen."
En daar komt puntje bij paaltje: de gemeente vindt de opvang van Leon en Deborah niet geschikt voor langdurig verblijf. Het past niet binnen het omgevingsplan, voldoet 'minimaal' aan de brandveiligheidseisen en heeft op plekken te weinig daglicht of frisse lucht. "We hebben nog een keer gekeken of we de situatie kunnen gedogen, maar dat is helaas niet het geval", laat de gemeente weten.
Leon en Deborah snappen er niks van. Ze zijn omver geblazen door het nieuws en voelen zich verslagen. "De burgemeester heeft ons zelf nog verteld dat hij hier óók buikpijn van kreeg. Hier moet gewoon meer achter zitten. Als je er buikpijn van krijgt en niet ingrijpt, dan moet je er wel een hele sterke reden voor hebben."
LEES OOK: Verplichte verhuizing Oekraïense vluchtelingen valt slecht bij 'opa en oma'
Maar voor de gemeente staat het als een paal boven water. Regels zijn regels. "We zijn de beheerders van de locatie Dongen-Vaart heel dankbaar voor de gastvrijheid en ik hoop echt dat de vluchtelingen toch de locatie Glorieux komen bekijken. Ik weet namelijk niet hoe lang we die plekken anders vrij kunnen houden, met de landelijke discussie in ons achterhoofd."
Om die reden wil de gemeente nog een keer met de vluchtelingen in gesprek. "We willen ze nadrukkelijk wijzen op de gevolgen van hun keuze als ze niet kiezen voor de plekken op de locatie Glorieux. Van uitzetting is op korte termijn geen sprake, maar we gaan wel een handhavingstraject in", zegt de gemeente.
"Het zijn vluchtelingen, die moet je niet zo behandelen", spreekt Leon vanuit zijn hart. Hij is emotioneel, geeft hij aan. Zijn reactie is ook uit emotie. "Normaal kan ik dit wat zakelijker zien. Maar nu is het net alsof we een of ander illegaal vakantiepark hebben."
We namen eerder een kijkje in de opvang van Leon en Doborah: