Provincie wil belasting op meer waterputten, maar ontziet kleine gebruiker

Vandaag om 12:13 • Aangepast vandaag om 13:42
nl
Eigenaren van kleine grondwaterputten hoeven zich de komende jaren geen zorgen te maken. Ze mogen hun putten blijven gebruiken zonder belasting te betalen. Wel is de provincie van plan om de belasting op grondwaterputten uit te breiden, maar dat 'pas' vanaf een gebruik van 50.000 kuub per jaar. Dat betekent dat vooral grootgebruikers, zoals boerenbedrijven, vanaf 2026 moeten betalen voor het gebruik van grondwater.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

De plannen van de provincie zijn overigens nog niet definitief. Eind deze maand stelt het provinciebestuur de begroting op, waarin de grondwaterheffing verder is uitgewerkt. Momenteel ligt de grens voor het betalen van belasting nog bij 150.000 kuub per jaar. Dat wordt dus 50.000 kuub per jaar. Waarbij gebruikers 4 cent per kuub gaan betalen.

Kleine gebruiker ontzien
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de belasting op alle zogeheten 'kleine grondwaterputten' (met een capaciteit tot 10.000 liter/10 kuub per uur) van toepassing zou worden. Dat voornemen was ook in het bestuursakkoord opgenomen. Daar ziet het college nu dus vanaf. Ook was het de bedoeling dat de heffing al komend jaar in zou gaan. Dat wordt nu dus een jaar later, in 2026.

Het grootste gedeelte (88 procent) van de grondwaterputten in onze provincie is in handen van particulieren, blijkt uit onderzoek van de waterschappen. Deze mensen gebruiken het grondwater vooral voor het sproeien van hun tuin. 12 procent is van een bedrijf. Hierbij gaat het vooral om boerenbedrijven die hun dieren ermee van drinkwater voorzien of er hun gewassen mee bewateren. Vooral deze laatste groep zal onder de grootgebruikers vallen en moet dus rekening houden met de heffing.

Meldplicht
Het afgelopen jaar vroegen waterschappen om gebruikers kleine grondwaterputten te melden. In de gebieden van waterschappen Brabantse Delta en De Dommel was dit verplicht. In het gebied van Aa en Maas was het melden vrijwillig. In de gebeiden van Brabantse Delta en De Dommel mag je een put die niet gemeld is, niet meer gebruiken.

LEES OOK: Wie zelf grondwater oppompt, heeft nog een paar dagen om dat te melden

Het aantal gemelde putten verschilt per waterschap:

  • De Dommel: 23.000
  • Brabantse Delta: ruim 9.000
  • Aa en Maas: 2.800

Op deze kaart zijn alle gemelde kleine putten te zien:

Bron: Waterschap De Dommel
Bron: Waterschap De Dommel

Plannen nog niet uitgewerkt
Het is nog wel onduidelijk hoe er straks precies invulling wordt gegeven aan de nieuwe regels. Dat bleek ook in een commissievergadering van het waterschap De Dommel. Partijen vroegen zich af hoe het verbruik gemeten moet worden en of het waterschap zomaar gegevens over moet dragen aan de provincie. Ook vroeg men zich af hoe om te gaan met de vrijwilligheid in het gebied van Aa en Maas, waar puthouders aan de dans lijken te ontspringen.

Op al deze vragen kon dagelijks bestuurslid Mado Ruijs (Water Natuurlijk) geen helder antwoord geven. "Het moet allemaal nog uitgewerkt worden."

Media-aandacht
In de vergadering liet ze wel duidelijk blijken het te betreuren dat in de media het verband tussen de meldplicht en de grondwaterheffing werd gelegd. "Dat is uitermate jammer dat de twee zaken zijn vermengd." De waterschappen hebben altijd volgehouden dat de meldplicht niets te maken had met de plannen van de provincie, maar dat ze slechts een beeld wilden krijgen van het grondwatergebruik uit kleine putten.

Binnenkort evalueren de drie Brabantse waterschappen gezamenlijk de resultaten van het afgelopen jaar. Aa en Maas zal naar aanleiding daarvan bekijken of het nodig is om melden net als de andere waterschappen ook verplicht te maken.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Drinkwatertekort dreigt voor Brabant, vreest Zuidelijke Rekenkamer

Een Willem II-stadion vol water: deze installatie bespaart miljoenen liters

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!