Is Joep de beste hockeyer van de wereld? 'Er zit nog meer in het vat'

Vandaag om 15:00
nl
Of hij de beste hockeyer ter wereld is? Joep de Mol (28) uit Berkel-Enschot schrok toen hij hoorde dat hij genomineerd is voor die eervolle titel van de internationale hockeybond FIH. “Ik weet dat ik een goed seizoen heb gedraaid, maar je had van de Nederlandse ploeg meer jongens kunnen noemen.” Een verhaal over Brabantse nuchterheid, anders verdedigen en video's kijken.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Dat zijn naam samen met vier anderen op het lijstje staat, noemt Joep een eer maar hij blijft bescheiden. “Hartstikke mooi om genomineerd te zijn natuurlijk maar onze olympische titel was een teamprestatie, niet dat er iemand bovenuit stak.”

De Brabander is in de beste vorm van zijn leven. Hoe anders was het toen hij het laatste WK niet werd geselecteerd door bondscoach Jeroen Delmée. “Dat was dat voor mij het moment om de knop om te zetten. Het was aanpassen of wegwezen. Mijn positie achterin is hetzelfde, ik vervul hem wel heel anders. Ik denk dat er nog steeds veel van mij wordt verwacht aan de bal, maar ook zonder. Kijk naar de Olympische Spelen, daar hebben we steengoed verdedigd.”

"Ik ben bijna obsessief aan de slag gegaan."

Niet alleen op het veld zette de verdediger van Oranje-Rood in Eindhoven grote stappen. “Ik ben anders naar het spelletje gaan kijken en bijna obsessief aan de slag gegaan. Ook ben ik meer de gym in gegaan. Een ander voorbeeld is dat ik vaker video’s van mijn spel terugkijk op zoek naar verbeterpunten."

Hockeyer Joep de Mol verdedigt de Duitse Hannes Mueller in de finale (foto: ANP/Remko de Waal).
Hockeyer Joep de Mol verdedigt de Duitse Hannes Mueller in de finale (foto: ANP/Remko de Waal).

Joep is hongerig om een nog hoger niveau aan te tikken. "Er zit voor mij meer in de tank, ik zie punten waarin ik sterker kan worden. Het vuurtje om een betere speler te worden, is niet gedoofd.”

Na een prachtige zomer met olympisch goud was het even schakelen toen hij thuiskwam. “Je bent als groep jarenlang intensief bezig geweest richting de spelen met dat ene doel. Tijdens het toernooi zelf gaat alles op het scherpst van de snede en werk je met allemaal gasten die op en top prof zijn. Je pakt die gouden plak, eigenlijk realiseer ik me nog steeds niet altijd wat we hebben neergezet.”

"Ik blijf die nuchtere Brabander."

Als olympisch kampioen en kanshebber voor de titel beste hockeyer van de wereld kan hij nog gewoon rustig over straat. “Ik ben niet veranderd, maar ik merk wel dat er soms mensen zijn die wat anders naar je gaan kijken. Er wordt net iets vaker om een handtekening of foto gevraagd, wat overigens leuk is. Ik blijf in ieder geval altijd diezelfde nuchtere Brabander.”

Tot 11 oktober kunnen mensen hun stem uitbrengen via de website van de FIH. “De nominatie alleen al is een bonus. Het zou hartstikke gaaf zijn als ik win, maar ik ben realistisch genoeg dat die kans klein is. Harmanpreet Singh uit India is de favoriet, mensen moeten stemmen en daar wonen veel meer mensen dan in Nederland. Ik gun het Thierry Brinkman heel erg, die had de titel al eerder moeten krijgen.”

Overigens is Joep niet de enige genomineerde Brabander. Bij de vrouwen is Yibbi Jansen uit Gemonde een kandidaat. Thierry Brinkman (beste speler) en Pirmin Blaak (beste keeper) zijn geen Brabanders, maar spelen respectievelijk voor HC ’s-Hertogenbosch en HC Oranje-Rood.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT

Joep mocht ineens niet meer mee naar het WK, maar dat maakte hem juist beter

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!