Budel is overlast asielzoekers zat en roept hulp in van asielminister Faber

20 september 2024 om 09:43 • Aangepast 2 oktober 2024 om 02:00
nl
De gemeente Cranendonck wil dat asielminister Marjolein Faber snel iets doet aan de aanhoudende overlast die bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel zouden veroorzaken. Burgemeester Roland van Kessel heeft Faber in een brief een 'dringende oproep' gedaan om snel in te grijpen, meldt de gemeente vrijdag. In de brief aan de minister stelt de burgemeester ook dat hij na een kennismakingsgesprek niets meer heeft gehoord van de minister.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Het asielzoekerscentrum in Budel is na Ter Apel het grootste asielzoekerscentrum van Nederland. Volgens de burgemeester ervaren inwoners, ondernemers en het gemeentebestuur van Cranendonck al jarenlang overlast door bewoners van de locatie in Budel, dat tot de gemeente Cranendonck behoort.

"Na een korte periode van relatieve rust is de overlast de afgelopen weken weer toegenomen, met incidenten zoals diefstallen, vernielingen en bedreigingen." Ook wijst Van Kessel in de brief op een toename van het aantal incidenten op het COA-terrein.

Zo was er vorige week donderdag nog een steekpartij, waardoor een bewoner van het azc lichtgewond raakte. Dit was in drie maanden tijd de derde steekpartij tussen bewoners van het asielzoekerscentrum.

"We hebben er echt genoeg van."

De burgemeester stelt dat de overlast een grote impact heeft op de leefbaarheid en sociale veiligheid. De 'voortdurende overlast' vraagt volgens hem niet alleen veel capaciteit van toezichthouders, boa's, de politie en andere beveiligers, maar leidt ook tot onrust en polarisatie binnen de gemeente. "We hebben er echt genoeg van", aldus Van Kessel.

De burgemeester trok eerder al aan de bel bij de voorganger van Faber, staatssecretaris Eric van der Burg. Vorig jaar zomer stuurde hij twee keer in korte tijd een brandbrief. Maar de reactie van Van der Burg bleek teleurstellend.

De staatssecretaris opperde toen om zogeheten 'COA-gastheren' in te zetten op het treinstation in Maarheeze, want zij waren ook succesvol geweest in Emmen. Maar Van Kessel zag dat niet als een oplossing voor de veiligheidsproblemen op het station in Maarheeze.

LEES OOK: Burgemeester Budel teleurgesteld na reactie Van der Burg op brandbrief

De gemeente stelt in de huidige brief alle mogelijke lokale maatregelen al te hebben genomen om de situatie te verbeteren. "Wij kunnen echter niet meer dan de symptomen bestrijden. Voor het aanpakken van de oorzaak van de overlast zijn we afhankelijk van het COA en het ministerie."

De gemeente wil dat het aantal overlastgevers op de COA-locatie snel blijvend omlaag gaat. De burgemeester wil binnenkort in gesprek over de problemen en de maatregelen die de minister gaat nemen voor Cranendonck.

"We zijn blij met de uitspraken in de troonrede en de toezegging dat het kabinet op de kortst mogelijke termijn er alles aan zal doen om de schrijnende situaties in Ter Apel en in Budel aan te pakken. Maar een aantal van deze maatregelen is niet op korte termijn uitvoerbaar", schrijft Van Kessel.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT

Zo werd het azc in Budel in tien jaar tijd een enorm hoofdpijndossier

Gemeenteraad wil opnieuw onderhandelen over azc Budel

Dubbele gevoelens over kleiner azc Budel: 'Geen winstpakker'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.