VIDEO

Muurschildering geeft het drama weer van Moederheil

20 september 2024 om 18:07 • Aangepast 2 oktober 2024 om 02:00
nl
Vlak bij de plek waar vroeger in Breda het historische gebouw van Moederheil of Valkenhorst stond, is vrijdag een muurschildering onthuld. Twee handen, van een moeder en kind, reiken naar elkaar maar kunnen elkaar niet vinden. Het gouden koord dat ze moet verbinden is gebroken. Het moet de geschiedenis van het doorgangshuis Moederheil verbeelden. De plek waar ongehuwde moeders en hun kinderen vaak gedwongen van elkaar werden gescheiden.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

“De muurschildering geeft heel goed weer wat er in Moederheil gebeurd is”, zegt Brigitte Nijstad. Ze werd in 1967 geboren in Moederheil en van haar moeder gescheiden. Dat gebeurde in die tijd veel vaker. Ongehuwde moeders werden onder grote druk gezet om hun kinderen af te staan. Dat heeft bij moeders en kinderen veel pijn gedaan en trauma’s opgeleverd.

Brigitte Nijstad zit in een groep van vijf geadopteerden en één moeder die drie jaar geleden het initiatief genomen heeft voor een herinnering op de plaats waar Moederheil stond. Eerst dachten ze aan een beeld, maar op verzoek van de gemeente werd het een mural, een muurschildering, zoals er meer zijn in de stad. Vlakbij, aan de Fatimastraat, werd een garage gevonden waarop de schildering gemaakt kon worden.

"Maar ook pijnlijke verhalen, zoals dat van Moederheil, moeten verteld worden"

Burgemeester Paul Depla tijdens de onthulling: “De meeste van de meer dan honderd murals van de stad laten een hoogtepunt in onze geschiedenis zien. Maar ook pijnlijke verhalen, zoals dat van Moederheil, moeten verteld worden. Het is erkenning voor de mensen die dit meegemaakt hebben.”

De kinderhand, op de andere zijde van de garage (foto: Agnes van der Straaten)
De kinderhand, op de andere zijde van de garage (foto: Agnes van der Straaten)

Kunstenaar Nils Westergard van de Blind Walls Gallery is een Belgisch-Amerikaanse street artist en filmmaker uit de Verenigde Staten. Hij sprak met een aantal kinderen en een moeder. De verhalen hebben hem geraakt. Maar het kunstwerk dat hij op de muur gemaakt heeft. raakt ook de initiatiefnemers. Brigitte Nijstad: “Het is zo treffend weergegeven, met dat gouden koord, dat net op dat randje, op de hoek van de muur gebroken is.”

"Het is erkenning dat we er mogen zijn"

Emmy van Schalkwijk is in 1965 in Moederheil geboren en gescheiden van haar moeder. Ze vindt het een bijzondere dag: “Het raakt me omdat we met kunst kunnen laten zien wat we niet kunnen zeggen. Het gaat om gescheiden worden van je moeder en je vader, losgerukt worden van je wortels en van je bestaansrecht.”

De initiatiefnemers voelen dat er een vorm van erkenning is, omdat de gemeente de muurschildering heeft laten maken. “Dat is voor ons heel belangrijk”, zegt Emmy van Schalkwijk. “Voor zover wij weten is dit de eerste gemeente die zich publiekelijk verbindt met onze geschiedenis. Brigitte Nijstad: "Het is erkenning dat we er mogen zijn. Dat is heel belangrijk want, we hebben er nooit mogen zijn.”

Omroep Brabant heeft in 2022 de documentaire 'Het geheim van Moederheil' gemaakt. Die kun je hieronder bekijken of op onze app Brabant+.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.