Veghelse Sheddy voetbalt voor Soedan, maar is er nog nooit geweest

Gisteren om 20:00 • Aangepast gisteren om 21:54
nl
Via zijn familie krijgt Sheddy Barglan (21) uit Veghel verhalen mee over de vreselijke oorlog in Soedan. Wat de inwoners van het Afrikaanse land een beetje hoop geeft is voetbal. De verdediger van FC Den Bosch droomde er als kleine jongen van om ooit Soedan te mogen vertegenwoordigen en die droom kwam uit. “Voetbal leeft daar enorm, we krijgen veel steun van het volk.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Sheddy groeide op in Veghel, voetbalde bij Blauw Geel’38 en werd tien jaar geleden gescout door FC Den Bosch. Tegen vrienden van de middelbare school sprak hij de wens uit om ooit international te worden voor het land waar zijn vader vandaan komt. Zijn moeder is half Soedanees.

Nadat Sheddy begin vorig seizoen zijn debuut maakte bij FC Den Bosch, volgde een paar dagen later een uitnodiging voor de nationale ploeg. “Ik meldde me al snel bij een trainingskamp in Saudi-Arabië. Sinds dat moment zit ik bij de selectie en staan er interlands achter mijn naam.”

"Dat was indrukwekkend om mee te maken."

Nog nooit is Sheddy in Soedan geweest en vanwege de oorlog tussen het regeringsleger en paramilitairen is het de vraag wanneer dat wel mogelijk is. “Ik ben heel erg benieuwd hoe Soedan eruit ziet. Ik hoop dat ik het snel mee mag maken. Wel ben ik door het voetbal in diverse omliggende landen geweest, zoals Zuid-Soedan en Libië. Ik heb tegen Angola gespeeld met 35.000 man op de tribune. Dat was indrukwekkend om mee te maken.”

"Blij dat ik met voetbal kan zorgen voor wat blijdschap."

In Soedan is de Veghelaar in korte tijd gegroeid tot een held. “Niemand kende eerst de naam Barglan, maar daar is verandering in gekomen. Mijn familie is enorm trots op me. Ik ben blij dat ik met voetbal kan zorgen voor wat blijdschap in Soedan. Het is verschrikkelijk wat daar aan de hand is, laten we hopen dat het zo snel mogelijk voorbij is.”

De nationale ploeg is een mix van spelers die in het buitenland wonen en profs uit de eigen competitie. “We hebben een leuke selectie en winnen veel wedstrijden. In de kwalificatiepoule voor het WK staan we zelfs bovenaan, al moeten we nog zes wedstrijden spelen. Met Soedan naar het WK is ons doel, dan zouden we geschiedenis schrijven.”

De manier van spelen in Afrika is wel anders dan hij gewend is in de Keuken Kampioen Divisie. “We kunnen goed voetballen, maar soms is het gewoon volle bak zonder aandacht voor tactiek. En ja, er worden weleens Afrikaanse tackles ingezet. Ik heb ook al te maken gehad met een verdediger die erin kwam vliegen.”

Sheddy Barglan. (Foto: Gabriel Calvino Alonso / OrangePictures)
Sheddy Barglan. (Foto: Gabriel Calvino Alonso / OrangePictures)

Bij zijn club tekende de wingback onlangs een nieuw contract tot medio 2027. Dit ondanks interesse van andere clubs. “De technische leiding ziet veel potentie in mij en dat geeft mij vertrouwen richting de toekomst.”

"Ik hoop dat we bovenin mee blijven draaien."

FC Den Bosch staat eerste in de Keuken Kampioen Divisie en volgens de Veghelaar is dat niet heel verrassend. “We begonnen niet goed aan de competitie en beseften dat het anders moest. Daarna hebben we bijna alles gewonnen. Er is veel kwaliteit in de selectie en de fans helpen ons enorm. Ik hoop dat we bovenin mee blijven draaien.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT: FC Den Bosch koploper in eerste divisie: 'Mooiste kutclub van het land'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!