Moeders en vader vliegen elkaar in de haren voor basisschool

Vandaag om 19:30 • Aangepast vandaag om 22:06
nl
Een ordinaire vechtpartij en de mishandeling van twee vrouwen op de stoep van een basisschool in Tilburg houdt de gemoederen tot op de dag van vandaag bezig. De vechtpartijen waren in 2021 en 2022, maar jaren later is de spanning nog steeds te snijden, zo bleek maandag in de rechtbank in Breda.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Een zitting bij de politierechter speelt zich meestal in alle rust af. Maar deze maandag niet. Vanwege de spanning is er een risicomelding gedaan als ware het een voetbalwedstrijd tussen twee rivaliserende clubs. En dat bleek wel nodig ook.

Alle partijen stonden nog steeds lijnrecht tegenover elkaar. De ene vrouw (nu 45) beschuldigt de andere vrouw (40) dat die is begonnen met de vechtpartij. Maar omgekeerd is ook aangifte gedaan. Twee andere vrouwen beschuldigen de vrouw van 40 dat ze samen met haar man (nu 41) hen heeft bedreigd en mishandeld en een auto en een telefoon heeft vernield. En de man zou weer iemand anders in de school met de dood hebben bedreigd.

Aan de politierechter de taak om te beoordelen wie nou schuldig is. Wie is bijvoorbeeld begonnen met de ordinaire vechtpartij, waarbij twee vrouwen vechtend over straat rolden, terwijl veel ouders en kinderen van de school daar getuige van waren? Uiteraard is de vechtpartij gefilmd en op videosite Dumpert beland. Zulke taferelen trekken de aandacht, ook al vinden betrokkenen dat natuurlijk niet leuk.

Wachten op privacy instellingen...

Voor de vechtpartij die op video staat, zouden beide vrouwen elkaar tegen zijn gekomen voor de school. Volgens de vrouw van 40 werd zij geslagen door de andere vrouw, waarna zij zich verweerde. En op het filmpje is inderdaad te zien dat zij flinke klappen uitdeelt, terwijl een vriendin van haar ernaast staat te kijken.

De vrouw die flink wordt geslagen zegt juist dat zij uit het niets werd aangevallen. Ze zou meteen aan haar haren zijn getrokken, geslagen en geschopt, terwijl een vriendin van de 40-jarige vrouw klaar staat om bij te springen. Ook zou ze met een lifehammer zijn geslagen. De aanleiding zou zijn dat de 45-jarige vrouw de dag ervoor bijna het kind van de andere vrouw zou hebben aangereden. Het gevecht stopt als iemand roept dat er allemaal kleine kinderen rondlopen.

Werkstraf
Beide vrouwen worden verdacht van het beginnen van de vechtpartij, maar dat kan er natuurlijk maar één zijn geweest. De officier van justitie wees de 40-jarige vrouw aan als dader. Tegen haar eiste ze 40 uur werkstraf en nog eens 40 uur voorwaardelijk. Tegen de vrouw van 45 jaar eiste ze vrijspraak. Zij is alleen maar slachtoffer, zo oordeelde ze.

De 40-jarige vrouw was het er niet mee eens. Maar in haar nadeel spreekt dat ze in november 2021 ook al betrokken was bij een heftige vechtpartij. En ook dit keer was dat voor de basisschool aan de Schaepmanstraat in Tilburg. Ook haar man was daarbij betrokken. Twee vrouwen in een auto verklaarden dat de vrouw een van hen bespuugde en dat ze haar daarna ook sloeg en schopte. De man zou tegen de auto hebben getrapt en geslagen en gedreigd hebben om iedereen dood te schieten. Ook vernielde hij een telefoon.

Bij een ander incident in de school in 2022 zou de man een andere ouder bedreigd hebben met de dood en op een glazen deur hebben geslagen.

Ruzie tussen twee families
Weinig fraai allemaal, constateerde de rechter. Duidelijk werd dat er al jarenlang ruzie is tussen twee families, maar hij neemt het het stel dat maandag voor de rechter stond extra kwalijk dat ze die ruzies uitvechten bij de basisschool.

Het kostte de school, de politie en de gemeente handenvol werk om weer een veilige situatie te creëren. Inmiddels zitten de kinderen van de vrouw ook niet meer op die basisschool en is de rust weergekeerd.

De rechter was uiteindelijk, na alle vingerwijzen, duidelijk: het stel is alles te verwijten. De vrouw is de vechtpartij met die andere vrouw begonnen en samen hebben ze de twee vrouwen in die auto belaagd. De man wordt wel vrijgesproken van de doodsbedreigingen richting een andere man in de school. Maar, omdat niemand van de getuigen een verklaring durfde af te leggen uit vrees voor de man, kan dat niet worden uitgelegd alsof het niet is gebeurd. Er is, zo oordeelde de politierechter, gewoon te weinig bewijs in het dossier.

De vrouw van 45 werd door de rechter vrijgesproken. Zij heeft zich alleen maar verweerd. Het stel krijgt beiden een taakstraf van 40 uur en nog eens 40 uur voorwaardelijk. De man moet zich daarnaast laten behandelen en laten controleren op het gebruik van drugs en alcohol. Ook moet hij begeleid worden door Traverse.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!