Sluiting dreigt voor kinderboerderij De Sik, 80 dieren weg

woensdag om 07:51 • Aangepast donderdag om 14:09
nl
Het einde van kinderboerderij De Sik lijkt dichtbij door een besluit van de gemeente Breda. Volgens het bestuur van de kinderboerderij wordt de enige betaalde beheerder wegbezuinigd, en daardoor kan dan niet langer goed voor de ongeveer tachtig dieren gezorgd. "De gemeente laat ons gewoon vallen", zegt bestuurder Irene Bonte.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Gelaten kijkt beheerder Mireille van Gils naar de kleine kinderen die de geiten en de bokjes aaien. Dit kan weleens heel snel verleden tijd zijn. Haar contract wordt niet verlengd door de gemeente Breda en dat betekent zeer waarschijnlijk ook het einde van kinderboerderij De Sik.

"Ik ben er heel verdrietig over en moet vaak huilen", vertelt Mireille. "Ik heb altijd alles voor de dieren over gehad en nu word ik aan de kant geschoven. Ik kan er niet van slapen en weet niet wat ik nog kan doen."

"Onze dieren hebben de kennis en kunde van een verzorger nodig."

Dat weet het bestuur van kinderboerderij De Sik ook niet. Ze zijn geschokt door de beslissing van de gemeente die zegt geen geld meer (over) te hebben voor een beheerder. "We hebben heel duidelijk bij de wethouder aangegeven dat we moeten sluiten als Mireille hier niet kan blijven werken", zegt bestuurslid Irene Bonte.

"Onze dieren hebben namelijk de kennis en de kunde van een dierenverzorger nodig. Mireille kent de dieren al vijftien jaar en ziet aan hun gedrag of ze wel of niet lekker in hun vel zitten."

LEES OOK: Deze kinderboerderij wil het beste voor de dieren en valt in de prijzen

"Zonder Mireille hebben we geen andere keuze dan te sluiten", vervolgt ze. "We kunnen op termijn niet meer voor het welzijn van de dieren instaan. Onze energie zal nu vooral gaan zitten in het vinden van goede opvangplekken voor al onze dieren. Wij laten onze dieren niet in de steek."

Beheerder Mireille van Gils moet weg bij kinderboerderij De Sik.
Beheerder Mireille van Gils moet weg bij kinderboerderij De Sik.

"We hebben het bestuur van Stichting de Sik geholpen met de tijdelijke aanstelling van de dierverzorger", laat de gemeente Breda via een woordvoerder weten. "Met de bedoeling dat het bestuur de tijd kreeg om te komen tot een structurele duurzame oplossing. De tijdelijke aanstelling is nog tweemaal met een jaar verlengd en het is niet mogelijk dit nogmaals te doen. Dat betekent dat de huidige constructie februari 2025 eindigt."

"Mireille is drie jaar lang aan het aan het lijntje gehouden door haar tijdelijke contracten te geven", vindt Bonte op haar beurt. "Maar een vast contract is op zijn plaats omdat het werk er is. Iemand zo aan de kant zetten, is meer dan schandalig."

Bij De Sik zijn ze een petitie begonnen. "We hebben in drie dagen 619 handtekeningen opgehaald en dat geeft wel aan hoe belangrijk wij zijn', aldus Irene de Bonte.

Mireille van Gils en Irene Bonte van kinderboerderij De Sik.
Mireille van Gils en Irene Bonte van kinderboerderij De Sik.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!