Meteen na de crematie van zus wordt vrouw van Roger Lips gearresteerd

dinsdag om 15:49 • Aangepast woensdag om 17:40
nl
Astrid van Sluisveld, de vrouw van de voor fraude veroordeelde en naar Dubai gevluchte Roger Lips, is dinsdag gearresteerd door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Ze was in Nederland voor de crematie van haar zus. Net als haar man, is Van Sluisveld veroordeeld voor fraude. Ze moet in Nederland nog achttien maanden de cel in. Het paar, dat uit Uden komt, vluchtte jaren geleden naar Dubai.
Profielfoto van Arnold TankusProfielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

De vrouw van Lips werd na afloop van de dienst opgepakt door FIOD-rechercheurs en afgevoerd naar de cel. Dit bevestigen bronnen bij justitie tegenover De Telegraaf.

Volgens de krant is het arresteren van de vrouw van Lips opmerkelijk. Ze zou met het ministerie van Buitenlandse Zaken onderhandelen over een terugkeer naar Nederland voor de ernstige ziekte van haar zus.

Paspoort verlopen
De vrouw van Lips kon niet reizen, omdat haar paspoort was verlopen. Buitenlandse Zaken besloot haar om humanitaire redenen een paspoort met de geldigheid van maximaal zes maanden te verstrekken. Hierdoor kon de vrouw van Lips na het overlijden van haar zus toch naar Nederland reizen.

Toen Astrid van Sluisveld na de crematie van haar zus de aula wilde verlaten, werd ze opgepakt. De FIOD en het Openbaar Ministerie waren blijkbaar op de hoogte van de pogingen van Lips om vanuit Dubai naar Nederland te vliegen.

'Onrechtmatig'
De advocaat van Astrid van Sluisveld vindt het onrechtmatig wat er dinsdag is gebeurd en zegt tegen het ANP de arrestatie aan te willen vechten. Volgens advocate Carolien Noorduyn is Van Sluisveld 'onder afschuwelijke omstandigheden gearresteerd' en komt haar huidige detentie neer op 'wederrechtelijke vrijheidsberoving'.

Noorduyn wil de kwestie zo snel mogelijk aan een rechter voorleggen. Verder wil ze er niets over zeggen. Het Openbaar Ministerie kon dinsdagmiddag nog geen toelichting geven op de gang van zaken.

Failliet
Roger Lips werd in 2013 persoonlijk failliet verklaard. Als gevolg daarvan vielen meer dan 150 bedrijven die aan hem gelinkt waren om. Er bleef een schuld over van 320 miljoen euro.

Lips werd korte tijd vastgezet voor een zogenoemde faillissementsgijzeling. Maar toen hij kort vrijkwam, vluchtte hij in 2014 naar Dubai. Sindsdien heeft hij geen stap meer gezet op Nederlandse bodem uit angst voor een nieuwe faillissementsgijzeling.

Roger Lips werd in 2022 ook schuldig bevonden aan het achterhouden van informatie in een faillissement. De zakenman kreeg toen een celstraf van acht maanden.

LEES OOK: Zo ging de vastgoedmagnaat ten onder

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!