Zo blijven medewerkers gezond en vitaal op de werkvloer
Vitaliteit gaat veel verder dan alleen fysieke gezondheid, al is dat wel het meest bekende onderdeel ervan. Onder fysieke gezondheid vallen bijvoorbeeld goed eten en beweging, maar ook je slaap. Vitaliteit gaat ook over je mentale en sociale weerbaarheid. In andere woorden: zit je lekker in je vel en hoe lig je in een groep? Dan heb je het over zelfbewustzijn en je spiritueel welzijn. Ook die zijn heel belangrijk om je fit en vitaal te voelen.
En nee, dat laatste heeft niks te maken met het oproepen van geesten of het staren in een glazen bol, maar gaat over jouw talenten en doen wat je écht leuk vindt.
Helemaal ontspannen
Bij technologiebedrijf Prodrive in Son doen ze veel om hun medewerkers fit en vitaal te houden. Bij het bedrijf organiseren ze regelmatig bootcamps en lunchyoga voor het personeel. "Het is een laagdrempelige manier om zowel mentaal als fysiek even tot rust te komen", vertelt HR-projectleider Ajla Zejnelagic van Prodrive. Tijdens de lunchyoga kun je even helemaal ontspannen, zodat je daarna weer frisse energie hebt om verder te werken.
Ook hebben werknemers van Prodrive beschikking over een eigen fitnessruimte, mét persoonlijke trainer Klaas Baarends. "Fitte werknemers worden minder snel ziek, functioneren beter en hebben meer energie gedurende de dag. Daarom probeer ik ze zo goed mogelijk te helpen met sport en beweging", vertelt hij.
In het teken van de Nationale Vitaliteitsweek gingen wij langs bij Prodrive. Want hoe is dat nou eigenlijk, bootcamp of yoga op je werk?
We begrijpen dat bootcampen of yoga op je werk misschien een beetje hoog gegrepen is. Maar wat zijn nou makkelijkere eerste stappen om jezelf fitter en vitaler te voelen op de werkvloer? Hieronder hebben wij vijf tips voor je op een rijtje gezet.
1. Beweging toevoegen aan je werkdag
Zeg nou eerlijk, als je na acht uur op kantoor thuiskomt, heb je waarschijnlijk weinig fut meer om naar de sportschool te gaan. Zeker niet nu het weer vroeger donker wordt. Maar misschien kun je sport of beweging toevoegen aan je werkdag. Dat kan al klein: ga eens een rondje wandelen in je pauze. Overleg ook met je leidinggevende wat er mogelijk is.
2. Haal geen koffie voor je collega's!
Ja dáág, das toch nie sociaal? Dat denk jij nu natuurlijk... Dat snappen we wel, maar het is bewezen dat steeds je eigen koffie halen een positief effect heeft op je vitaliteit. Zo schreef het NRC op basis van wetenschappelijk onderzoek dat door zelf je koffie te halen, je een soort 'micro-pauze inlast'. Dat geeft je hersenen een soort rustmoment.
3. Strooi met complimenten
"Het is bewezen dat voor elk kritiekpunt dat je krijgt, drie tot vier complimenten nodig zijn om de balans te houden." Dat zegt Klaas Koster, initiatiefnemer van de Nationale Vitaliteitsweek. Kritiek heeft namelijk een groot effect op onze hersenen. En complimenten kunnen dit weer rechttrekken. Geef je buurvrouw vandaag dus eens een compliment over haar vrolijkheid, of zeg de conciërge hoe erg je zijn werk waardeert. Daar gaan ze zich gegarandeerd beter van voelen.
4. Ga buiten overleggen
Een frisse neus halen, dat is voor iedereen goed en gezond. Buiten overleggen geeft afwisseling, in plaats van altijd tussen dezelfde vier muren vergaderen. Die frisse lucht, die is ook nog eens goed voor je creativiteit, volgens Klaas. Buiten vergaderen kan ook voelen als een kleine onderbreking van je dag, en dat onder werktijd.
5. Hoe voel jij je vandaag?
Tuurlijk, we komen allemaal wel eens strontchagrijnig aan op het werk. Of je nou een lekke band had of in de file stond, het overkomt ons allemaal. Maar wist je dat je gemoedstoestand besmettelijk werkt? Probeer zelfbewust te zijn over je gevoel, want als jij loopt te mokken op de werkvloer, kunnen je collega's dat overnemen. Ook andersom werkt het hetzelfde. Als je de dag met een lach begint (klinkt cheesy, maar werkt écht), dan doen je collega's misschien wel mee.