‘Gevangenen EBI hadden onderling contact via wc's’
Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) laat weten niet in te kunnen gaan op specifieke situaties vanwege de veiligheid in de EBI. Maar er zijn volgens haar gedetineerden 'die doorlopend zoeken naar mogelijkheden om contact te hebben met elkaar en de buitenwereld'.
DJI is daar volgens de woordvoerder zeer alert op. "Er wordt continu alles aan gedaan om contact te vermijden tussen gedetineerden van wie op basis van informatie van DJI, OM en politie is besloten dat ze geen contact met elkaar mogen hebben."
'Toiletten grondig aangepast'
De advocaat zegt via een bron te hebben vernomen dat er op deze manier onderling gepraat kan worden. Hij wil niet toelichten wie die bron is en ook niet of het een van de gedetineerden is die hij bijstaat in de EBI. Ook kan hij niet aangeven wie er met wie contact zou hebben gehad.
Wel benadrukt Külcü's contact dat de directie van de EBI op de hoogte was van de ongeoorloofde communicatiemogelijkheden en dat de toiletten onlangs nog 'grondig' zijn aangepast.
Taghi overgeplaatst
De EBI kwam recent in opspraak, toen bleek dat Taghi was overgeplaatst van de eenpersoonsafdeling waar hij nagenoeg in isolatie zat, naar een afdeling naast Marengo-medeverdachte Saïd R. en Holleeder. Taghi en R. bleken daar door een fout van de bewaking 20 seconden contact te hebben gehad.
Nadat dit in het nieuws was gekomen, is Taghi opnieuw verplaatst binnen de EBI en nu zit hij weer alleen.
Külcü, die Taghi overigens niet bijstaat, brengt de onthulling naar buiten omdat hij wil dat vrijheden van gedetineerden in de EBI niet (nog) verder worden ingeperkt. 'Er is meer maatwerk nodig voor de belangenafwegingen van de individuele gedetineerden', zegt hij.
Kamerleden verontwaardigd
Tweede Kamerleden reageren verontwaardigd op de mogelijke nieuwe contacten tussen gevangenen in de EBI. "Levensgevaarlijk", vindt Kamerlid Ulysse Ellian (VVD). "Dit bevestigt wat ik al drie jaar roep: er worden daar risico's genomen, die je niet zou moeten nemen." Het uitgangspunt moet volgens Ellian zijn om de risico's tot een minimum te beperken.
"Het is ernstig dat er nieuwe berichten zijn over ongeoorloofd contact tussen zware criminelen in de EBI", vindt Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA). "Als dit klopt, vraagt het om directe verbeteringen in een systeem dat de hoogste normen moet handhaven voor de gevaarlijkste criminelen."
Joost Eerdmans (JA21) denkt dat de staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) 'wel een probleem' heeft. "Het enige contact dat plaatsvond was die 20 seconden, zei ze." Eerdmans wil opnieuw over de EBI in debat, maar Ellian ziet die noodzaak niet onmiddellijk. Lahlah wil 'snel duidelijkheid'.