Heyball hangt in tussen potje snooker en een partijtje poolen

Vandaag om 20:15 • Aangepast vandaag om 21:24
nl
Hij had het nog nooit eerder gespeeld, maar toch deed John van Gorp (58) uit Riel onlangs mee aan het EK Heyball in Slovenië. De mix van snooker en poolen is in China erg populair, maar krijgt de laatste jaren ook steeds meer bekendheid in Europa. “Dit zou best weleens flink aan kunnen slaan bij de jeugd.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Op uitnodiging van de bond nam John deel aan het eerste EK Heyball, ook wel bekend als Chinese 8-Ball. “Ik werd 24ste, al deden er maar 24 mee”, zegt hij lachend. “Voor mij een kans om als amateurspeler mee te doen tussen allemaal professionals.”

John is een Nederlandse topper op snooker-gebied, maar Heyball was nieuw voor hem. “Je speelt op een kleinere snookertafel, maar wel met dezelfde pockets. De ballen komen van het poolen en zijn iets groter. Het gaat er net als bij 8-ball om dat je de hele of de halve ballen wegstoot met de zwarte bal als laatste. Het is een sneller spel dan snooker en de ballen in de kleine pockets krijgen maakt het moeilijker dan poolen. ”

"Doel is om er een olympische sport van te maken."

Heyball is vanuit China over komen waaien en is binnen Europa bezig aan een opmars. “Er wordt enorm geïnvesteerd in de sport, bij toernooien kun je goed verdienen. Vooralsnog domineren de Chinezen, maar het is de bedoeling om het wereldwijd op de kaart te zetten. Het uiteindelijke doel is om er een olympische sport van te maken.”

In Nederland staat het nog in de kinderschoenen. Sterker nog, er staat alleen in Lelystad een tafel. “Er is ook nog ergens een tafel in de opslag, wachtend tot iemand belangstelling toont. Natuurlijk, het begint klein, maar van daaruit kan het groeien. Pas daarna kun je een onderlinge competitie gaan spelen waardoor het niveau toeneemt. Ik geloof erin dat het gaat groeien in Nederland.”

John runt in Rijen een Dutch Snooker Academy. “De belangstelling onder de jeugd voor snooker neemt al jaren af en ik hoop ze hierdoor te inspireren. Als Heyball interessant blijkt te zijn, dan stappen we ook graag op die boot. We volgen het met veel belangstelling. In het biljarten en poolen hebben we wereldtoppers, waarom zou dat niet kunnen in deze vorm?”

Marc Bijsterbosch is een professioneel poolbiljarter. (Foto: Rob Kleinjans)
Marc Bijsterbosch is een professioneel poolbiljarter. (Foto: Rob Kleinjans)

De uit Eindhoven afkomstige Marc Bijsterbosch (30) deed afgelopen weekend, net als Veldhovenaar Quinten Pongers, mee aan het WK Heyball. Ook voor hem was er geen mogelijkheid vooraf te trainen. “Ik heb het jaren geleden ooit een keer gespeeld in China, maar in de tussentijd is het niveau enorm toegenomen. Toen ik de kans kreeg om aan het WK mee te doen, zag ik dat als een uitdaging. Ik kan best een balletje stoten, maar die gasten waren ontzettend goed.”

Als professioneel poolbiljarter reist Marc de hele wereld over. Hij gaat met stapjes richting de wereldtop. “Ik doe veel mee aan internationale toernooien en daarin kom ik altijd bij de laatste zestien of kwartfinale. In de loop der jaren ben ik een slimmere speler en mentaal sterker geworden.”

"Ze pompen er heel veel geld in."

“In de toekomst sluit ik zeker niet uit dat ik vaker Heyball ga spelen. Meedoen aan toernooien is financieel interessant, ze pompen er heel veel geld in. Het is te hopen dat het in Nederland wordt opgepakt en groeit.”

Kijk hieronder naar de WK-finale:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!